A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

Feltárás Budapesten:
előkerült az ókori Aquincum egyik utcája

Magyar Krónika, október 15.
Forrás: MTI/BTM

 

RÓMAI KORI PINCE A FESTŐHÁZNÁL

 

Az aquincumi polgárváros maradványaiból ezúttal egy egész utcát és egy pinceépületet sikerült feltárni.


Az úgynevezett G utca kelet-nyugati irányú, és közel 5,5 méter széles. Eredetileg kőlapokkal burkolták, a kissé ívelt felületű útvonal mindkét szélén kisméretű, kőből épített csatorna vezette el a szennyvizet.

Az útvonalnak jelenleg csak a romkert területére eső keleti része ismert. A gázgyári munkáslakások feltárása során előkerült még egy-két kisebb szakasz, ugyanakkor nem világos, hogy merre folytatódott nyugati irányban.
Az utcából eddig egy homlokzati fal nyomára bukkantak. A küszöbkövek jól kivehető állapotban maradtak. Egy utcára nyíló bolt és műhely járószintrészletét is megtalálták.
Az utca déli oldalán az ókorban egy oszlopsor vonulhatott. Ennek csak a lábazata maradt meg, illetve felborult féloszlopokat sikerült kiásni.

A romkert délkeleti részén 1941-ben, a lőtér kialakításakor végzett leletmentő feltárások során egy 9 helyiséges, északi és déli végén egy-egy porticussal kiegészített hosszúkás lakóépületet találtak.
A szinte minden helyiségében freskókkal díszített épületet az itt előkerült festékes tégelyekről Festőháznak neveztek el.

Feltehetően az épülethez tartozó, fűtőcsatornás épület részlete, dél felé pedig egy kéthelyiséges pinceépület és a hozzá tartozó terrazzopadlós terem került még elő.
Az idei feltárások azt voltak hivatottak megállapítani, hogy mi maradt fenn a Festőházból és a pincéből.

Mint kiderült, a Festőház jelentős része megsemmisült, ugyanakkor a pince szinte teljes épségben vészelte át a lőtérépítést, mindkét helyisége a lépcsőlejárattal együtt megmaradt.
A helyiségeket belülről durvább, fehér vakolat borította. A lépcsőfokok lenyomata fennmaradt a vakolatban. A pince falain megfigyelt égésnyomok arra utalnak, hogy a területen tűzvész pusztított.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.