A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Meghalt Bánffy György

Magyar Krónika szeptember 5.
Index
 

 

Életének 84. évében elhunyt Bánffy György Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a József Attila Színház művésze. A József Attila Színház saját halottjának tekinti váratlanul, tragikus hirtelenséggel eltávozott művészt.

Bánffy György 1927.június 19-én született Budapesten. 1950–1954 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanulója volt. A Nemzeti Színház, az Állami Bábszínház és a Fővárosi Operettszínház tagja is volt. 1960-ban Pécsre szerződött, majd közel négy évtizeden át, 1971 óta volt a József Attila Színház tagja. Sok száz színdarabban, több mint ötven játékfilmben nyújtott emlékezetes alakítást. 1985-től 1994-ig országgyűlési képviselő volt (1990 és 1994 között az MDF frakciójában ült). Az MDF tagja.

A magyar nyelv szerelmese volt, színeszek generációit oktatta a szép kiejtésre. Jellegzetes orgánumát minden magyar televíziónéző ismerte, szavalataival számos magyar verset tett ismertté és közkedveltté. Többek között Faust volt az Oscar-díjas Mephistóban, de valószínűleg még ennél is többen ismerték a Lindából, ahol ő volt Doki, a korboncnok, hangját pedig generációk ismerték meg a Varjúdombi mesék [1] narrátoraként.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.