A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

NETikett

Magyar Krónika, augusztus 1.
 

 

Hogyan (nem) illik e-mailt írni? 

Nem vitás, az e-mail visszavonhatatlanul és forradalmian átalakította levelezési szokásainkat. Ám olyan gyorsan vette át az uralmat, hogy máig sem vagyunk vele teljesen tisztában: vajon hogyan is illik e-mailt írni?

Sorban állás a postán az éppen hogy lenyálazott borítékkal? Bélyegvásárlás? Várni, hogy számlán kívül mit hoz a postás? Mindez ma már, úgy tűnik, a múlté. Az e-mailezés forradalmian és visszavonhatatlanul átalakította levelezési szokásainkat. De vajon hogyan is illik elektronikus levelet küldeni, és hogyan nem? Néhány tudnivaló a netikettről. 

A főnök „bekopizása”

Sok helyen szokás: ha azt akarjuk, hogy a kollégánk biztosan megcsinálja, amit a levélben kérünk tőle, a biztonság kedvéért „cécézzük”  főnökét is, vagyis elküldjük neki is a levelet. Na ez az, amit nem illik – állítja az ABC News cikke. A szakértők szerint ezzel csak alapvető bizalmatlanságunkat fejezzük ki. Célravezetőbb kérésünket először inkább kollégánkhoz intézni, és csak utána vonni be az ügybe a főnököt, ha nem történik semmi.

Válasz mindenkinek

Ha egyszerre több partnerrel is levelezünk, például egy levlistán, nem illendő dolog megtömni a tagok postaládáját lényegtelen információval. udvariassági üzenetekkel. Ilyen például a „köszi”, a „nagyszerű” vagy a „puszi mindenkinek” formula. Ezeket főként akkor érdemes kerülni, amikor nem is ismerjük a listán szereplő összes tagot, aki levelünket kézhez kapja.

KIABÁLÁS

Nincs kimondva, mégis tudjuk: a CAPS LOCK alkalmazásának célja a figyelemfelkeltés – vagyis csupa nagybetűvel írni olyan, mintha szóban kiabálnánk a másikkal. Ezért – ha mégoly kedves üzenetet írunk is – levelünk agresszívnak hathat, ha a mondanivalónkat kisbetűket mellőzve írjuk.

Titkos másolat

Ha több embernek szeretnénk elküldeni valamit, de ezek az emberek nem ismerik egymást, a sima „másolatot kap” (CC) helyett ajánlatos a „titkos másolat” (másként: BCC) gombra kattintani, így nem adjuk ki fölöslegesen ismerőseink e-mail címét.

Az e-mail minket tükröz

Összességében igaz az: levelünk minket tükröz, így sok szabály egyezik a régi postai levelezés szabályaival. Így, ha például nem közeli barátunkkal elegyedünk levelezésbe, érdemes helyes nyelvtant és betűzést használni, a rövidítések helyett kiírni a szavakat.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.