A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Újra lelki központtá tennék a sziklatemplomot

Magyar Krónika augusztus 1.
MNO - BL
 

 

Hétfőn átadták a Gellért-hegyi Sziklatemplom pálos-rendi fogadóközpontját Budapesten. Az intézményt a magyar Pálos rend tartományfőnöke, Bátor Botond áldotta meg a megnyitóünnepségen.Olaj Dávid projektgazda a fogadóközpontról elmondta: céljuk, hogy megismertessék mindenkivel a sziklatemplomot. Mint közölte, ehhez kapcsolódóan három fontos feladatuk van: egyrészt a turisták minél jobb informálása, ennek érdekében hét nyelven kaphatnak hordozható hangfelvételeket, azaz audioguide-okat a templomról. Idetartozik, hogy képernyőkön és kivetítőkön a pálos rendről és a sziklatemplomról láthatnak filmeket az érdeklődők – tette hozzá.

Második fő feladatként a templombeli hitélet elmélyítését említette, ezt segíti, hogy a misék alatt a fogadóközpont szolgáltatásait a turisták igénybe vehetik és így nem zavarják a szertartásokat. Harmadik célként azt nevezte meg, hogy „a templom újra egyfajta lelki központtá váljon”. A próbaüzemnek az elmúlt napokban kedvező fogadtatása volt a turisták részéről –mondta.

Olaj Dávid a távirati iroda kérdésére elmondta: a beruházás mintegy 58 millió forintba került, ehhez a pálos rendnek 15 százalékos önrészt kellett adnia, a fennmaradó részt az állam és az európai uniós pályázat elnyerése biztosította.

Aczél László Zsongor, a sziklatemplom templomigazgatója megnyitóbeszédében kiemelte: Pfeiffer Gyula erdőmérnök kezdeményezésére szentelték fel a lourdes-i grottát a két világháború között a sziklatemplomban, ahol felállították a lourdes-i Madonna másolatát. A kolostori élet 1934-ben indult meg, és a sziklatemplom hamarosan zarándokhellyé vált. 1944-ben a Wehrmacht megszállta a sziklatemplomot, a nácik onnan robbantották fel az akkori Ferenc József hidat, a mai Szabadság híd elődjét, később sziklakórházat rendeztek be – sorolta a kultikus hely történelmi eseményeit.

Mint mondta, 1948-ban, a Mária-évben 100 ezer ember zarándokolt ide, de a pártállami rendőrség „szétverte a tömeget”. 1950-ben a pálos rendet is feloszlatták, majd 1951-ben bezárták a sziklatemplomot, s 1960-ban bejáratát betonfallal zárták le. 1989-ben újraindulhattak a szertartások, 1990-ben a pálosok visszakapták a kolostort, 1992-ben pedig végleg lebontották a nagy betonfalat a bejárattól. „A magyarság életéből is el kell tüntetni az elválasztást” – fogalmazott.

(MTI)

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.