A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

Schmitt Pált jelöli Orbán Viktor

Magyar Krónika,június 25.
Forrás: MTI
 
 

 

Orbán Viktor Schmitt Pált, az Országgyűlés elnökét jelöli köztársasági elnöknek – jelentette be szerdán Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője emlékeztetett rá, hogy a Fidesz-frakció alapszabálya szerint kell a pártelnöknek jelöltet állítania az államfői posztra. A miniszterelnök egyébként a Fidesz elnökségével, a KDNP elnökével, és az ott felmerült lehetséges jelöltekkel egyenként, személyesen is egyeztetett. Ezután Orbán Viktor tárgyalt a Fidesz és a KDNP frakciószövetségének elnökségével is. Az Országgyűlés jövő hét kedden vagy szerdán választja meg új köztársasági elnököt, aki augusztusban léphet hivatalba.
Schmitt nem akar elefántcsonttoronyban ülni
Orbán Viktor államfőjelöltje nem dekrétumok keretében képzeli el a munkát.

Orbán Viktor államfőjelöltje együttműködésre készül, és nem dekrétumok keretében képzeli el a munkát. Schmitt Pál a Fidesz-KDNP csütörtöki frakcióülésén úgy fogalmazott: nem kíván "elefántcsonttoronyban ülni". Az ülésen résztvevő képviselőket arra biztatta, ha államfővé választják, keressék fel őt, aki a párbeszédet meghallgatással kezdi majd.
A jelenlegi házelnök az alkotmányozás folyamatáról szólva azt mondta: bátran hozzá lehet nyúlni a köztársasági elnök szerepköréhez, a választásokhoz, a költségvetéshez.

Schmitt Pál az államfői poszttal kapcsolatos személyes megközelítését az elnöki feladatok "távolságtartó, arisztokratikus", ritkán megnyilvánuló megközelítésével állította szembe.
A parlamenti többségre utalva hangsúlyozta, az elnök fejében nem lehet kétharmad, háromharmadnak vagy akár négyharmadnak kell lennie, hogy a határon túli magyarokat is beleszámítsák.
Megválasztása esetén nem lenne a kormány törvényalkotási lendületének gátja, sőt motorja lenne annak - közölte.
A jelenlegi házelnök a Fidesz-KDNP csütörtöki frakcióülésén személyes célkitűzései között említette a magyar nyelv védelmét, amellyel kapcsolatban akár díjat is alapítana.
Emellett a nemzeti összetartozással összefüggésben úgy fogalmazott: nyakába venné a világot, és ahol szép számban élnek magyarok, arra biztatná őket, ne csak lélekben tartsák a kapcsolatot Magyarországgal, hiszen arra most már jogi lehetőség is lesz a kettős állampolgárságról szóló törvény miatt.
Schmitt Pál e két cél mellett a jobb egészségért és az oktatás színvonalának emeléséért is dolgozna, szerinte ugyanis az oktatás jelenleg elhanyagolt, a tanárok erkölcsi, anyagi és morális megbecsültsége sehol sincs.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.