A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

Montreáli magyar rádió-ügy

Magyar Krónika,június 11.
 
 
 

 

A Magyar Krónika olvasói közül is bizonyára néhányan észrevették, hogy május közepén elnémult az immár 14 éve működő Hungarians Here and There című magyar vonatkozású rádióműsor. A Kiss Péter által szerkesztett heti félórás programot május 11-től függesztette fel a Rádió Centre-Ville és azonnali hatállyal, lecserélték a magyar adást egy ideiglenes angol-nyelvű,  nosztalgiás, örök zöld zenére épülő programra. De mi is történt a magyar rádió körül és miért szűnt meg ilyen hírtelen?

A történet egy április 27-én sugárzott francia-nyelvű rádióműsorhoz kötődik, mely szintén a Radio Centre-Ville frekvenciáján hallható. François Roberge, l’Histoire jugera című közéleti program producere meghívta Ádám Christopher történelem professzort egy olyan műsorba, mely éppen a magyarországi Országgyűlési választásokat elemezte. A meghívást elfogadta, de Kiss Péter, a magyar műsor producere heves tiltakozásba kezdett a választási műsor és interjú ellen. E-mailen keresztül kísérelte meg az interjú megakadályozását és eközben hibás információt közölt, helytelen állításokat tett az interjú-alanyról. Többek között azt állította, hogy Ádám Christopher a Magyar Köztársaság ottawai nagykövetségének alkalmazottja, miközben a Kanadában született magyar származású történész soha nem dolgozott az ottawai magyar kirendeltségnek.

Kiss azt is állította a rádió igazgatóságához és Roberge műsorvezetőhöz intézett leveleiben, hogy többek között az ottawai magyar nagykövetség egyik munkatársa is egyetért azon véleményével, miszerint Ádám-nak nincsen megfelelő szakmai tudása ahhoz, hogy a magyar Országgyűlési választásokat elemezze és ezért ők is eltanácsolták az interjúban való részvételtől.

Az érthetetlen polémia és vihar ellenére, François Roberge egy teljes órát szentelt a magyar választás elemzésére, melyben Ádám Christopher a magyar baloldal összeomlásáról, a Fidesz elsöprő kétharmados győzelméről, a Jobbik előretöréséről és a Lehet Más a Politika (LMP)—egy teljes új, balközép párt—parlamentbe kerüléséről beszélt. Á kanadai születésű történész három éve tanít modern európai történelmet a Carleton Egyetemen és rendszeresen ír magyarországi történelmi, társadalmi és közéleti témákról.     

Információink szerint a Radio Cente-Ville még nem döntött a magyar rádióadás végleges sorsáról. De reméljük, hogy a jövőben lesz olyan műsor, mely valóban a montreáli magyar közösséghez szól. .

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.