A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive]


Komoly lépés a súlyos szembetegségek gyógyítása felé

Magyar Krónika,május 30.
l
Origo

Komoly lépés a súlyos szembetegségek gyógyítása felé
Az Irvine-i Kalifornia Egyetem kutatói elsőként hoztak létre őssejtekből olyan szemideghártya-szövetet, amelyet később talán a súlyos szembetegségek gyógyítására is használni lehet majd.

Nagy lépés az időskori vakság elleni küzdelemben - először sikerült képet alkotni az élő retina pigmenthámsejtjeiről

•Embrionális őssejtek emberi próbáját engedélyezték egy szembetegségre az USA-ban
•Feloldották az őssejtkutatások korlátozását az Egyesült Államokban
•Először végeznek embrionális őssejtekre alapozott kezelést embereken

 Az időskori sárgafolt-elfajulás és a szem ideghártyájának elhalásával járó retinasorvadás két súlyos, vakságot okozó szembetegség: az utóbbira jelenleg semmilyen gyógymód nem létezik, és az előbbi is gyakran vezet látásvesztéshez. A sárgafolt elfajulása (időskori makuladegeneráció) Magyarországon is sokakat, a becslések szerint összesen 500 000 embert érint, a 60 év feletti korosztályban az esetek 22,7%-ában ez a betegség tehető felelőssé a vakság kialakulásáért. A másik szembetegség (orvosi nevén retinitis pigmentosa) kevésbé gyakori, de az ideghártya örökletes rendellenességei közül ez a legelterjedtebb.
Mindkét szembetegséget kezelni lehetne azonban az őssejtekkel, legalábbis az utóbbi évek kísérleti eredményei alapján. A Kalifornia Egyetem kutatói az efelé vezető úton értek el egy újabb eredményt, amelyről a Journal of Neuroscience Methods című folyóiratban számoltak be. Emberi embrionális őssejtekből olyan szemideghártyát sikerült létrehozniuk, amely nyolc rétegből áll, és a szövetre jellemző többféle sejttípus is előfordult benne. Ez az első olyan háromdimenziós szövetstruktúra, amelyet őssejtekből sikerült előállítani - olvasható az egyetem beszámolójában.

A képen a retina szövetét előállító elősejtek (progenitor sejtek) láthatók. A kísérletben ezekből sikerült létrehozni a háromdimenziós szövetdarabot.
"Összetett szövetstruktúrát sikerült létrehoznunk, amelyben a retinában található többféle sejttípus is megjelent. Ahhoz, hogy utánozni tudjuk a retinában lezajló sejtfejlődés korai szakaszát, különleges oldatokra volt szükségünk: az őssejteket ezekbe helyeztük, így végül mindegyik abba az irányba fejlődött, amelybe szerettük volna. Az őssejtekből létrehozott retinát először állatkísérletekben teszteljük, de nagyon reméljük, hogy a jövőben az emberi szembe történő beültetésre is alkalmasak lesznek majd ezek a szövetek" - mondta Hans Keirstead kutatásvezető.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.