A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Holnapután 2014 - új jégkorszak  

Magyar Krónika, május 30.
Népszabadságonline
 

Évtizedek óta éles vita folyik a globális felmelegedésről és az ezzel összefüggő klímaváltozásról. Egy idő óta már ennek az ellenkezőjét is hallani lehet. Egy szentpétervári obszervatórium tudósai szerint már 2014-ben egy „kis jégkorszak” alakulhat ki a Földön.

A Jeges-tengeri páncél olvadása, amely több állatfaj, így a jegesmedve kihalásával fenyeget. A képen egy kannibál állat a kanadai Churchill közelében
Reuters - Iain D. Williams 

Évtizedek óta éles vita folyik a globális felmelegedésről és az ezzel összefüggő klímaváltozásról. Egy idő óta már ennek az ellenkezőjét is hallani lehet, igaz a szélesebb közönség eddig csak tudományos-fantasztikus filmekből értesülhetett ezekről az ellenvéleményekről, például a Roland Emmerich által rendezett 2004-es Holnapután (The Day After Tomorrow) című filmből. A napokban egy szentpétervári obszervatórium tudósai hasonló eredményt tettek közzé: számításaik szerint már 2014-ben egy „kis jégkorszak” alakulhat ki a Földön.

Az üzbég Kabibullo Abduszamatov szerint – aki a Szentpétervár mellett található pulkovói obszervatórium űrkutatásra szakosodott részlegét, továbbá a Nemzetközi Űrállomás (ISS)  Asztrometria orosz programját vezeti – a globális felmelegedés a végéhez közeledik, majd körülbelül 42 hónap múlva egy új jégkorszak veszi kezdetét. Hasonlóan hűvös időszak már lezajlott az újkori történelemben is, amely hozzávetőleg a 15-19. század között zajlott a Földön. Azt a korszakot a klimatológusok „kis jégkorszaknak” nevezik.

A hőmérséklet hirtelen változása a napenergia sugárzási erejének csökkenése miatt következhet be. Abduszamatov szerint elméletét az is alátámasztja, hogy az elmúlt száz évben a napsugárzás ereje folyamatosan növekedett, de most az ellenkezőjéről számolnak be. Ez a napfoltok csökkenésével van összefüggésben, mely változást a NASA kutatói már két évvel ezelőtt jelezték. Abduszamatov szerint nincs túl sok okunk örülni. Jóllehet a globális felmelegedés, mint probléma megszűnik, de „ha a bolygó lehűl, sokkal rosszabb dolgok történnek, mint a klíma felmelegedésekor.”

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.