A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

CHAC bemutató

Magyar Krónika,május 30.
 
 

IMájus 17 én a CHAC rendszeres bemutatóján, egyedi előadásban volt része a hallgatóságnak.
Brzezinski Barbara rendezésében Louise Lemiuex Bérubé előadását hallhattuk az általa alapított iskoláról, annak munkájáról, és eredményeiről.

Köszönjük Barbarának ezt a közbenjárást, nagy élmény volt mindannyiunk számára.

Louise Lemiuex Bérubé, a megalapítója Kanadában a “Jacquard techniques” készülő anyagszövésnek.
Bérubé tanulmányait a University of Quebec at Montreal-on 1983 ban fejezte be, művészettörténet szakon, majd a Rhode Island School of Design –on folytatta. A  Jacquard féle anyagszövés technikáját Olivier Masson és Francois Roussel irányítása mellett Franciaországban sajátította el a kilencvenes években.

Hazatérte után Lemieux Bérubé megalapította a Montreal Centre for Contemporary Textiles, ami a mai napig is irányítása mellett működik. Állandó kapcsolatban van  az egyetemek és művészeti intézményekkel, ahol textile tanulmánnyal foglalkoznak, azonkívül rendszeresen ad tanfolyamokat és konferenciát Montrealban, valamint egész Kanada, Ausztrália, New Zeland, Németország, Japán valamint az Egyesült Államok –ban működő iskolákban. A Le Tissage Créateur (Creative Weaving) tanulmány szerzője, amely iránymutató a szövés tudomány minden fokozatán.

A MCCT  The Montreal Centre for Contemporary Textiles nem profitszerző egyesület, egyszerűen a quebeci texlit szövés művészetének népszerűsítését kívánja a legmagasabb fokra emelni, tanítással, gyakorlati foglalkoztatással, kutatásokkal, kiállítások és eladásokkal, a szükséges felszerelések kölcsönzésével, mindegy elősegíteni azoknak a munkáját, akik ebben a művészetben találják meg tehetségüket.

A Centre de Textiles Contemporaines de Montreal megalapításában nagy szerepet játszott. Az iskola célja, hogy a tanulóknak ne csak elméletről beszéljen, hanem gyakorlatilag is megtanítsa őket varrni, szőni, hímezni,kötni, gyönggyel dolgozni - egyszóval mindarra, amire a jövőben szükségük lesz ezen a pályán. Elismert iskola, vannak tanulói a világ minden tájáról.
Az iskolában a diákok a legújabb számítógépes kötő-, szövő- és varrógépekkel dolgoznak. Sok sikeres Quebec- és Kanada-szerte ismert textilművész került ki onnan.

Jelenleg tervbe van véve egy nyári tanfolyam teenager-ek számára. Ez mintegy ismertetőként szolgálna az iskola érdekes programjáról és segítene a résztvevő fiataloknak a pályaválasztásban.  Bemutatná nekik, hogyan kombinálják a mai szövők az új technológiát a művészettel, számítógépes programok használatával.

Azután beszélt arról, hogy az ő munkái többek között fényképekről készülnek, amelyekről nagy fali képeket sző. Munkái hotelokban, múzeumokban és a montreali Place des Art csarnokában láthatók.  Megemlítette a Love One Another és The Four Seasons című kiállítását

A táncról készült sorozata megragadó volt, különösen a Dejenuer en Herbes című nagyszabású falikép, ami tulajdonképpen metaphora Da Vinci Utolsó Vacsorá-jára ugyancsak megcsodáltuk munkáját a Color and Light Study for Spring címen

Azt hiszem, sokat használna a CHAC népszerűségének, ha több ilyen rendezvény kerülne műsorra.  Hasznos lenne azokat is elérni, értesíteni ilyen előadásokról, akik nem tagok. Talán még a fundraising is könnyebben menne!

louise@lemieux-berube.com

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.