A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Ókori IKEA-épület

Magyar Krónika, május 15.
Juhari Zsuzsanna/Népszabadság

Olasz régészek templomszerű építményt találtak

Különös épület romjait tárták fel a dél-olaszországi Potenza város déli részén, Torre Satrianóban olasz régészek. A Kr. e. VI. századi görög stílusú építmény nagyon hasonlít egy templomhoz. Bár pontos funkcióját még nem tudták megállapítani, annyi bizonyos, hogy középső részének elemein részletes „összeszerelési útmutató” is előkerült.

A luxuskivitelű építmény középső részét darabokból összeillesztett, lejtős tető fedte, amelyet vörös és fekete színű görög stílusú dekoráció díszített. Szinte mindegyik darabra ráírták alapos gondossággal, részletesen, miként kell illeszkednie a többi részhez.

A tető szélén díszes esőfogó „panelek”, úgynevezett cymatiumok voltak, amik az ókori görög építészetben arra szolgáltak, hogy a falat védjék az eső okozta vizesedéstől. „A cymatiumpaneleken és a közvetlenül alattuk lévő, lovasok és görög harcosok ábrázolásaival díszített frízeken is feliratok sorakoznak, amelyek összeillesztési útmutatók. Mintegy száz feliratos építési elemet találtunk, ezek között a cymatiumokat hímnemű számokkal, míg a fríz elemeit nőnemű számokkal jelölték meg, világos különbséget téve így is az egyes építési elemek között” – mondta elMassimo Osanna, a potenzai Basilicata Egyetem Régészeti Intézetének igazgatója, ásatásvezető régész.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.