A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
Drakula ÁrnyékábanA romániai forradalom hátterének igaz története.
Film beszámoló:
Magyar Krónika,május 4..
Bencsics Klára
 
Réjean Roy és Michel Clair

 

A montreali magyarság rendkívül izgalmas filmet láthatott, május 3-án az I.Református magyar templom halljában.
A díjnyertes dokumentumfilm főszereplői: a Temesváron élő Tőkés László református lelkész, az interjút vállaló, quebeci: Michel Clair, volt quebeci tartományi miniszter: és a Radio-Canada volt riportere: Réjean Roy .

 

Mellékszereplők, akik szintén aktívan résztvettek az eseményekben: Gazdag Béla és az interjú operatőre: Deák Péter.
A film érdekessége az volt, hogy nem színészek szerepeltek benne, hanem valódi emberek.

Rendező és producer: a magyar Szöczi Árpád, aki Torontóban született és most Berlinben él, kitűnő tehetséggel és átérzéssel rendezte ezt a filmet.
Visszamegy a történelmi eseményekhez egészen 1968-ig., a Montrealban élő Tőkés István kezdeményezéséig, majd az erdélyi magyarság érdekében történt 1985-es ottawai tüntetésig.
A film igazi eseményei 1989 márciusában kezdődnek, véletlen láncsorozattal: egy erdélyi képkiállítás Kanadában, majd népi tánccsoport kapcsolatok és végül az interjú TERV megszületése.

A quebeciek : Michel Clair és Réjean Roy titkos interjúra készült Tőkés László református lelkésszel, ami 1989 júliusában, Temesváron meg is történt. Természetesen, sok titkos előkészület előzte meg ezt a történelmi eseményt! Az interjúban Tőkés részletesen lefesti a magyar kisebbség életét Nicolae Ceausescu román diktátor uralma alatt.

A film végigvezeti a közönséget, ahogy a két quebeci interjúvoló megérkezik a tett színhelyére, a temesvári református magyar templom karzatára, ahol Tőkés László lelkész úgy gondolta, hogy ott nem hallgatja le őket a romániai politikai rendőrség, a Securitate.
Az interjú után, sem a quebecieknek, sem a két magyar segítőnek tartózkodása Romániában nem volt már biztonságos, állandó megfigyelés alatt voltak és ”macska-egér” játék folyt sikeres megmenekülésükig, azaz a vádló filmkazetták kimentéséig.

Izgalmas kalandok sorozata után, Gazdag Bélát kitiltják Romániából, a kanadaiakat pedig megfenyegeti a Securitate.
A sikeresen kijutott interjú filmet, nem tudták lejátszani sem Kanadában, sem máshol. Végül, a magyar Duna TV Panoráma műsora hozta le, amit nem csak Magyarországon, de Románia egyes részein is láthattak.
Ekkor figyeltek fel igazán Tőkés Lászlóra, Ceausescu és a román titkos rendőrség, a Securitate.

Hamarosan Tőkés Lászlót felmentik a lelkészi munkájából és el kell hagynia a parókiát. 1988 december 15-én, hívei védelmében, körülveszik lakóházát és a templomot, mintegy ezer emberrel. Megérkezik a helyi hatóság és a tömeg egyre szaporodik, Tőkés László elbeszélése szerint talán tízezren is voltak mire a temesvári kommunista székházhoz értek.
Sajnos, a hatósággal való összetűzésnek, 106 halott áldozata volt Temesváron ezen az éjjel.

Tőkést és feleségét reggel 3-kor viszik el egy román faluba kihallgatásra. Dec.21-ig tart az idegfeszítő és bántalmazó vallatás, Tőkés felesége akkor várandós volt, számára még nagyobb megpróbáltatást jelentett a kihallgatás. De valahogy, december 21. után egyre enyhébben kezelték őket, valószínűleg a felgyorsult politikai helyzet miatt, amiről ők nem tudtak. Így mesélte el később Tőkés László meghurcoltatásukat.
Ekkor a film hirtelen pillanatképet hoz a bukaresti tüntetésről, amit még Ceausescu indított el. Kitört a román forradalom, aminek akkor 1100 halálos áldozata volt.
Végül, pillanatkép Ceausescu tárgyalásáról és kivégzéséről.
Hála annak, hogy ma már nyilvánosságra hozhatók a titkos íratok, a filmen láthatjuk azt a securitate parancsnokot,Tinu Radu őrnagyot, aki felelős volt a nyomozásért. Egy interjú keretében mondja el, saját szemszögéből, az eseményeket.

A nézőközönségnek végig úgy tűnt , mintha igazi kémfilmet nézne és feszülten figyelte a film pergésében a történteket.
Az est síkeréhez tartozott még, hogy a két főszereplő: Michel Clair és Réjean Roy is megjelent a film vetítésén.
Elismerés és köszönet illeti a film szereplőit, a film rendezőjét és mindazokat, akik aktívan résztvettek ebben a fontos történelmi korszakban.

A díjnyertes film, bemutató-körútján elmegy: Észak Amerikában: Torontó, Ottawa, New York, Washington városokba, majd európai városokba is.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.