A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive]


Ismerje meg a világ legveszélyesebb vulkánjait

Magyar Krónika,április 30.
l
Forrás: Inforadio.hu

Merapi, Colima, Fuji és Vezúv - Harangi Szabolcs, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékének vezető professzora szerint a többi között ezek ma Földünk a legveszélyesebb vulkánjai, amelyek kitörésükkel százezrek, vagy akár milliók életét veszélyeztetnék.

Annak alapján, hány ember életét fenyegeti, a Jogjakarta mellett emelkedő Merapi a legveszélyesebb vulkán, de a mexikói Colima kitörése is több százezer emberrel végezhet - mondta az InfoRádiónak az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékét vezető professzor.

A legveszélyesebb vulkánok

Japán szent hegye, a Fudzsi is aktív, és ha 1707 után újra kitörne, akár Tokió is veszélybe kerülhet, ami komoly hatással lenne a lakosság életére és a világgazdaságra. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha az egyesült államokbeli Cascade-hegység valamelyik vulkánja lép ismét működésbe.

E vulkáni lánc egyik tagja, a Mount Saint Helens 1980. május 18-án tört ki, amelynek során a tűzhányóból felszabaduló hamufelhő 25 kilométeres magasságba jutott el. A kitörés hatszáz négyzetkilométernyi erdőt pusztított el és 62 ember életét követelte. Ez volt Észak-Amerika addigi legsúlyosabb természeti katasztrófája.

A vulkáni tevékenység nemcsak távoli területeket fenyeget: az európai kontinens egyetlen olyan vulkánja, amely az elmúlt száz évben kitört, a szakértők szerint éppen Csipkerózsika-álmot alszik, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy egy-egy nyugalmi időszak után a tűzhányó óriási robbanásos kitöréseket produkál - magyarázta Harangi Szabolcs.

A Nápoly mellett fekvő Vezúv, amelynek lávája és hamuja 79-ben négy római települést temetett be, legutóbb 1944-ben tört ki. A vulkánt, amely a szakértő szerint valóságos időzített bomba, napjainkban a világ egyik legveszélyesebbjeként tartják számon, mivel közvetlen közelében hárommillió ember él.

Ugyancsak nagy veszélyt jelenthet a Kanári-szigeteken emelkedő Teide vulkán. Brit kutatók már felhívták a figyelmet arra, hogy a tűzhányó esetleges kitörése nyomán annak északi lejtője a tengerbe csúszik, pusztító szökőárat indítva el - fűzte hozzá a professzor.

Prágától északra is kitörhet egy vulkán

Szunnyadó tűzhányók, „jegelt” veszélyek
Két éve olyan vulkán tört ki Chilében, amely kilencezer éve szunnyadt. Az 1940-es években Mexikóban egy kukoricaföld közepén jelent meg egy tűzhányó. Európa számos pontja rejt olyan vulkánt, amely több ezer éve inaktív, de nem biztos, hogy újabb évezredekre is az marad.
Ötvös Zoltán| Népszabadság|

A vulkáni működés hosszabb ideig is szünetelhet. A minap olvastam, hogy Yellowston területén mintegy 2,0 1,3 és 0,6 millió éve volt óriási kitörés. Ezeknek a kitöréseknek az ereje meghaladta a St. Helena erejének az ezerszeresét. Vannak jelek, hogy a kitörés megismétlődhet, ugyanis az ismétlődés 6-700 000 évenként történik.

Az Európát lebénító izlandi vulkán kitörése
Lucas Jackson

Az izlandi vulkán nyomorba dönti az európai légitársaságokat és egyértelművé teszi, hogy mennyire törékeny az a biztonság, amelyben élünk. Nem meglepő, ez mindig is így volt, vulkánkitörések eddig is zajlottak, csak hajlamosak vagyunk elfeledkezni a tényekről – tájékoztatta lapunkat Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus, az EL-TE professzora. Izlandon például évtizedenként kitör egy-egy vulkán, sokszor megjósolhatatlan, hogy éppen melyik. Kis túlzással bármelyik és bármikor. A most kitört Eyjafjallajokull közel kétszáz éven át szunnyadt, egy másik, a Grimsvötn, 2004-ben zúdított pusztító iszapárt a környékére. Hasonlóan aktív vidék Olaszország. A Stromboli 2500 éve folyamatosan működik – nem véletlenül nevezték a hajósok a mediterrán térség világítótornyának. Az Etna is aktív, de kitörései az utóbbi időben nem okoztak nagyobb riadalmat.

Európa talán legismertebb vulkánja, a Vezúv 79-ben elpusztította Pompejit és környékét. Ez a különös hegy akár évszázadokra is elszunnyad, de ha újra aktivizálódik, annál irtózatosabb pusztítást végez. Az ókorban kedves hegyként tekintettek a Vezúvra, amelynek lankáin kiváló szőlő termett. Senki sem félt tőle, mert közel nyolcszáz évig nem adott hírt magáról, majd jött a 79-es kitörés és megteremtette az egyik legborzasztóbb turistalátványosságot. A Vezúv legutóbb 1944-ben tört ki, azóta pihen.

Az olasz és az izlandi vulkánok mellett meg kell említeni a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek és a portugál Azori-szigetek tűzhányóit. Mindkét szigetcsoport vulkáni tevékenység nyomán emelkedett ki a vízből. A spanyol La Palma szigetén található Cumbre Vieja egy aktív, bár alvó vulkán, amely legutóbb 1949-ben tört ki, amikor a nyugati oldala erősen instabillá vált. Egyes számítások szerint a következő kitörés során ez a hegytömeg a vulkán kettészakadásával az óceánba csúszhat. Ha ez megtörténik, katasztrofális következményekkel járó cunami sújthatja Nyugat-Európát, de Észak-Amerika keleti partvidékét teljesen letarolhatja.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.