A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Szent Benedek-ünnep Pannonhalmán

Magyar Krónika, március 31,.
Rábay László/Magyar Kurír
 

A magyar bencés közösségek március 20-án ünnepelték Szent Benedek tavaszi ünnepét. A Pannonhalmi Főapátság vendége s az ünnepi liturgia főcelebránsa Beer Miklós váci megyéspüspök volt. Ugyanezen a napon nyílt meg a főapátság új időszaki kiállítása, „Biblia Scripta” – Az Írás a középkorban címmel.

A bencés szerzetesközösség, a bencés gimnázium diáksága, valamint számos vendég részvételével ünnepelt szentmisén Beer Miklós püspök a mai keresztények előtt álló kihívásról beszélt. Az V–VI. századi keresztények – közöttük Szent Benedek – s a XXI. századi hívők világa nagyon sokban hasonlít. Mindkét kort az értékek megrendülése, az igazodást segítő pontok elvesztése s a rövid ideig tartó élvezetek dominanciája jellemzi. Benedek megfelelő választ talált, amellyel maradandó példát és értékeket teremtett, amelyek átívelnek országokon és korokon. A mai keresztényeknek – s közöttük különösen az éppen felnövő generációnak, aki túlléphet a mostani felnőttek hibáin – az a küldetése, hogy Benedek példájára értékeket képviseljenek és hozzanak létre, ezáltal teremtve meg a remény és az élet kultúráját Európa és Magyarország számára – hangsúlyozta homíliájában a püspök.

Hagyományosan az ünnepi liturgia végén került sor a Pro Pannonhalma-díj átadására, amelynek kitüntetettje idén Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. Müller János 2001-től részt vett a Pannonhalmi Apátsági Pincészet újraindításában, az MKB Bankot képviselve; 2002 és 2009 között a pincészet felügyelőbizottsági tagjaként tevékenyen részt vállalt a főapátság szőlészeti és borászati vállalkozása sikeres működésének megteremtésében.

Szent Benedek ünnepéhez kötődik a Főapátsági Könyvtár kiállítótermében rendezett éves időszaki kiállítás megnyitója is. A „Biblia Scripta” – Az Írás a középkorban című kiállítást Madas Edit professzorasszony nyitotta meg. Megnyitóbeszédében a késő ókori és középkori írás kialakulásáról, változásairól és kultúrát hordozó szerepéről beszélt. A kiállítás, amelynek kurátora Dénesi Tamás, a középkori írás és a kódexek elkészítésének folyamatát, ezáltal a középkori művelődéstörténet meghatározó területét mutatja be két Pannonhalmán őrzött kódex segítségével – egy XIII. századi teljes Bibliával és az 1510-es években készült Pannonhalmi Evangelistariummal. Az időszaki kiállítás november 11-ig tekinthető meg a Pannonhalmi Főapátságban.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.