A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive]


A Mozartkugel rendíthetetlen

Magyar Krónika,március 15.
l
lSzervusz Ausztria

Hetekig tartották magukat a rémhírek, miszerint a Mirabell megbízásából a világhírű terméket előállító csokoládégyár takarékosságból a határon túlra telepíti a golyócskák csomagolóüzemét. Most végre cáfolták a hírt, mondván, hogy félreértés volt az egész, szó sincs ilyen merényletről. Hiszen a terméknek ártana az ide-odautaztatás, az évi 300 ezer kilométer, amit úton kellene tölteni.

Ilyet nem tenne a cég, ehelyett a Kraft Foods, amely egy ideje bekebelezte a Mirabellt, félmillió eurós beruházással megmenti a salzburgi üzemet. Újító kedvét pedig bizonyítja a legújabb termék, a nemrégiben piacra került Mini Mirabell-Mozartkugel!!

Senki ne higgye, hogy kizárólag a munkahelyek megmentése miatt gördült le óriási kő minden igaz salzburgi szívéről. Ez a nugáttal körülvett pisztácia-marcipán töltelékű csokigolyó Salzburg büszkesége, egyik szimbóluma. Ha nem is feltétlenül az a változat, amelyiken a Mirabell jelzés látható. Igazinak igazi ugyan, de nem az eredeti

Utóbbit ugyanis kézzel állítják elő, tartósítószer nélkül. Ugyanott és ugyanúgy, ahol, és ahogy Paul Fürst salzburgi cukrász 1890-ben feltalálta. A mester családi vállalkozása máig megvan, jelenleg az ükunoka, Norbert Fürst a cégtulajdonos. Az Original Salzburger Mozartkugel névre hallgató termék csakis az ő négy salzburgi cukrászdájában kapható, s ott sem adják mindenkinek: viszonteladókat nem szolgálnak ki. Fürst úr gyakran fogad külföldi forgatócsoportokat, ilyenkor utcai ruhát hord. Cukrászöltözéket csak akkor ölt, amikor ellenőrzi a termelési folyamat minőségét.

Nem hajszolja a sikert, nem törekszik világméretű jelenlétre, már csak azért sem, mert a túl hosszú utaztatás árt a csokinak. Tengerentúli rendelést a cég nem vesz fel, Európába is csak meghatározott időszakokban szállít, nyáron soha. Így is évi kétmillió golyócska kerül ki az üzemből – és Norbert Fürst ezzel beéri. Többre tartja a legalább öthetes szabadságot, amit a családdal tölt el, s reméli, hogy utóda, Martin fia is ugyanebben a szellemben viszi majd tovább az üzemet.

Norbert Fürst mérhetetlenül megveti azt a nyerészkedő szellemet, ami a Mozart-kultuszra épül. Szinte rosszul volt a 2006-os jubileumi év termékei láttán. Még szerencse, hogy a kultikus tárgyak nem élték túl az évfordulót.

Négy év elteltével ki emlékszik már a fából készült mozgatható karú és lábú Mozart szobrocskákra, a Mozart bébi-készletre, amely arcképes rugdalózót, cumisüveget, etető-tálkát tartalmazott. Vagy arra, hogy felnőtteknek öngyújtót, Mozart életét percről percre követő órát, az ifjúságnak Mozarttal szörföző komputeres játékot kínáltak.

Az élelmiszer kereskedelem nagy üzleti reményeiből sem lett semmi. Bár akkortájt szép sajtója volt a hentesnek, aki a vegyes sertés – és marhahús alapú, pisztáciával ízesített, hegedűformájú Mozart kolbász receptjét megálmodta, de világsiker nem lett, és a hozzáillő Mozart-sör is eltűnt, nem beszélve a Mozart joghurtról.

Vagyis ez a Mozartkugel, akár eredeti, akár „csak” igazi, mégis csak tudhat valamit, ha jó százhúsz éve tartja magát, s nincs az a gazdasági válság, amely megingatná helyzetét.

További cikkeket olvashat Ausztriáról a Szervusz Ausztriahonlapon

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.