A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive]


Nyugdíjasok: hétfőtől jelentős változás

Magyar Krónika, február 28.
l
Schillek Márton - uzlet@hetivalasz.hu

Azokon a helyeken azonban, ahol a regisztrációs jegy megváltása technikailag lehetséges, a "bliccelőket" július elsejétől 500 forinttal büntethetik.

Hirdetés betűméret növelése betűméret csökkentése cikk nyomtatása megosztás e-mailen megosztás facebookon megosztás twitteren megosztás iwiwen Hétfőtől regisztrációs jegyet kell váltaniuk az ingyenesen utazóknak is. A kormány szerint a jegytípussal nyomon követhetővé válnak az utazások, s tervezhetőbbek lesznek a menetrendek.

A regisztrációs jegy bevezetéséről tartott tájékoztatót Hónig Péter, közlekedési miniszter pénteken, Dombóváron. A miniszter tájékoztatása szerint az ingyenes utazásra jogosultak számára hétfőtől kötelező jegy bevezetésének célja, hogy adatokat nyerjenek a díjmentesen közlekedők utazási szokásairól. Ezt jelenleg csak becsléssel állapíthatják meg. Emellett utasjogi szempontból is kedvező lehet a változtatás, mivel a késések, vagy baleseti károk megtérítése egyszerűbbé válhat a díjmentesen utazók számára.

A bevezetés másik indokaként a szolgáltatók árkiegészítésének hatékonyabbá tételét szokták emlegetni. Mivel nem ismert, hogy pontosan hányan veszik igénybe ingyenesen a cégek szolgáltatását, a jogszabályok alapján a közlekedési társaságok normatív alapon igényelhetik az államtól az „ingyenes" utazások okozta bevételkiesést. Az idei költségvetésben erre a célra 66-70 milliárd forint van elkülönítve. Márciustól pontosan, teljesítményarányosan kimutatható lesz, mennyit igényelhetnek a cégek.

Hétfőtől azonban arra is figyelni kell, hogy milyen címen jogosult valaki az ingyenes utazásra: külön bilétát nyomtatnak a 6 év alattiaknak, a 65 év felettieknek, a hadirokkantaknak, a hadiözvegyeknek, valamint a menekülteknek is. Ezt a vasút esetében megtehetik a gépesített pénztárakban, vagy ennek hiányában a vonaton a jegyvizsgálóknál. Az érintettek igénybe vehetik az internetes vasúti jegyértékesítési rendszert is, de csak abban az esetben, ha más jegytípust, például pótjegyet is vásárolnak. A feláras vonatok - így az intercityk esetében - a telefonos jegyrendelésre is lehetőség nyílik, valamint 60 nappal korábban, elővételben is megváltható lesz a tiket.

A vasútnál azt állítják, hogy felkészültek a módosításra, de hogy a rendszer hogyan vizsgázik, az csak hétfőn fog kiderülni. Az ígértek szerint igény esetén plusz pénztárakat is kinyitnak, valamint mozgó árusokkal is próbálják a várakozási időt csökkenteni, a nagy pályaudvarokon esetleg a peronkapuknál is lehet majd jegyet venni.

A Népszabadság információ szerint ugyanakkor nem mindenhol lesz lehetőség az új jegytípus megváltására, mivel a MÁV-Start csak a 218 gépesített pénztárában tudja ezt megoldani. Nyitvatartási idejükön kívül a jegyvizsgálónál lehet „fizetni". Azokon a helyeken azonban, ahol a regisztrációs jegy megváltása technikailag lehetséges, a „bliccelőket" július elsejétől 500 forinttal büntethetik.

Nem lesz azonban regisztrációs bérlet, és retúr jegy sem, helyette két, egy útra szóló jegyet nyomtatnak a pénztárakban az utazás napjára és viszonylatára. Az új rendszer alól egyedül a nemzetközi járatok, valamint a Budapest közigazgatási határain belüli közlekedés jelent majd kivételt. A minisztérium tájékoztatása szerint az érintett korcsoportba tartózók jellemzően nem hivatásforgalomban - iskolába, vagy munkahelyre - utaznak, így a regisztrációs jegy kiváltása csak kevesek számára jelenthet többletfeladatot.

A Volán esetében a módosítás óhatatlanul a forgalmasabb járatok menetidejének növekedésével járhat. Ez olyannyira valós problémaként merült föl, hogy a társaságok júliustól akár a menetrendjeiket is módosíthatják majd.

A regisztrációs rendszer 30 milliós bevezetése a minisztérium szerint csak akkor érheti el célját, ha a díjmentesen utazók készek az együttműködésre.

A vonat- és buszjáratok létjogosultságát ugyanis az utazások gyakorisága igazolja, a jegy kiváltásával egyértelműen jelezni lehet, hogy az adott szolgáltatásra bizonyos időközönként rendszeresen, vagy legalább alkalomszerűen szükség van. A jellemző utazási távolságokról és időszakokról szerzett adatok a későbbiekben a menetrendek tervezésében is segítséget adhat a szolgáltatóknak, s a jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit is.

Hónig Péter szerint a kísérleti időszakot követően egy negyedév elteltével már lehet számításokat végezni, s azt a 2010-es, 2011-es menetrendek összeállításánál, közlekedési fejlesztéseknél figyelembe venni.

A Népszabadság azonban úgy tudja, a szolgáltatók az adatok teljes feldolgozására még nem készültek fel, mivel a járataikat használó utasok pontos számát nem fogják tudni meghatározni. Az adatok további feldolgozására ugyanis csak a géppel kiadott jegyek adatai alkalmasak. Az elektronikusan tárolt adatokból a vasútnál egyelőre csak célirányosan kiválasztott viszonylatokról tudnak kimutatásokat készíteni, az összesítő statisztikák készítésének feladatát még nem oldották meg. A megoldást a teljesen gépesített vonalkódos rendszer bevezetése jelentené, ami azonban 1,5 milliárd forintba kerülne.

A regisztrációs rendszer egyébként nem ismeretlen hazánkban, hasonló megoldásokat a Volán társaságok napjainkban is alkalmaznak, szúrópróba szerűen felmérve vele egy-egy viszonylatuk kihasználtságát. Bár az átállás csak márciustól kötelező, egyes társaságok már februárban bevezették azt. A Borsod Volán járatain 2000-2200, a Hajdú Volánnál 1300-1400 regisztrációs jegy kelt egy-egy hétköznapon.

A bevezetés a tapasztalatok szerint késést, fennakadást nem okozott, s utaspanasz sem érkezett miatta - olvasható a minisztérium közleményében. Az érintett cégek folyamatosan végzik a pénztárgépek és fedélzeti eszközök átprogramozását, s oktatják a pénztárosokat, jegyvizsgálókat, járművezetőket.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.