A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive]


A cukor- és a szívbetegség ellenszere is a napfény lehet

Magyar Krónika, február 28.
Montreal
MNO - PK

Felére csökkenti a cukorbetegség kockázatát a sok D-vitamin. Brit vizsgálatok szerint a szívbetegségek veszélye is harmadával kisebbedett. A szakemberek összesen 100 ezer fő részvételével végzett 28 kutatás eredményét értékelték ki – olvasható a Maturitas című tudományos folyóirat márciusi számában.

A vizsgálódásokból kiderült: az úgynevezett metabolikus szindróma – vagyis a túlsúly, a magas vérnyomás, a rossz koleszterin- és vércukorszint kombinációja – lényegesen ritkábban jelentkezett azoknál a személyeknél, akik sok D-vitamint kaptak. Felnőtteknél a D-vitamin hiányát pótló célzott kezelés potenciálisan megfékezheti a szív- és anyagcsere-betegségek jelenkori járványát – állapította meg Oscar Franco, a Warwicki Egyetem tudósa, a kutatások vezetője.

Ehhez azonban a D-vitamin és a betegségeket kiváltó okok közötti pontosabb összefüggések feltérképezésére van szükség – hangsúlyozták tanulmányukban a szakemberek.  A D-vitamin  hormonokhoz hasonló anyag, amelynek számos fontos funkciója van, többek között szerepet játszik a csontképződésben és az immunrendszer irányításában. A bőrben maga az emberi szervezet is képes a D-vitamin előállítására, ehhez azonban napfényre van szükség.

A fejlett társadalmakban élő emberek azonban keveset vannak a szabadban, így jellemző a D-vitamin hiánya. Pedig a vizsgálatok szerint a D-vitamin a különböző rákbetegségekre is jótékony hatással van. Aki sok D-vitamint akar fogyasztani, annak tanácsos sok halat ennie, ám figyelemmel kell lenni arra is, hogy nagy dózisban a D-vitamin mérgező hatású. Ehhez azonban hatalmas adag kell.
(Maturitas) 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.