A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

A délutáni alvás javítja a memóriát

Magyar Krónika, február 28.
InfoRádió / Daily Mail
 

A főnökök biztosan nem örülnek a Kaliforniai Egyetem kutatásának, amelyből kiderül, hogy a napközbeni szundikálás növeli az agy teljesítőképességét.

A Kaliforniai Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy vajon egy kis délutáni szieszta mennyire hat kedvezően az agy működésére. A válasz röviden: nagyon. A kutatók 39 egészséges egyetemi hallgatót vontak be vizsgálatukba. Két csoportra osztották őket, és azt kérték tőlük, hogy memóriafeladatokat oldjanak meg (a felmutatott arcokhoz neveket kellett párosítaniuk).

Délután két órakor az egyik csoport 90 perces pihenőt kapott, míg a kísérleti alanyok másik felének ébren kellett maradnia. Délután hat órakor újabb memóriafeladatot kellett elvégezniük, és kiderült, hogy sokkal jobban teljesítettek azok, akik kora délután pihenhettek egyet.

A kutatók szerint az alvás kitisztítja az agy rövid-távú memóriáját, és előkészíti a helyet az új információknak - ezért fordulhatott elő, hogy a sziesztázók memóriája sokkal jobb volt estefelé. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a "memóriafrissítés" a mélyalvás és a REM fázisban történik.

A pletykák szerint Margaret Thatcher, Bill Clinton, John F. Kennedy és Ronald Reagan is rendszeresen elvonult egy kis délutáni pihenőre.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.