A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
Fotók a Szaturnusz holdfogyatkozásáról.      

Magyar Krónika, február 4.

Index
 
 
 

Amikor holdfogyatkozásról beszélünk, általában a saját égi kísérőnkkel kapcsolatos jelenségre gondolunk. Űreszközeink segítségével, ha ritkán is, de más bolygók hasonló eseményeinek is tanúi lehetünk.

A 2004 óta a Szaturnusz környezetében dolgozó Cassini űrszonda kislátószögű kamerája által készített gyönyörű felvételeken azt láthatjuk [1], amint a bolygó Tethys nevű holdja a Titan óriáshold mögé bújuk, majd némi idő, egészen pontosan 18 perc elteltével annak másik oldalán jelenik meg. A szonda a képeket 2009. november 26-án rögzítette.

 
A Tethys éppen a Titan mögé bújik. A holdon jól látható felszínének meghatározó alakzata, az Odysseus-kráter.
A felvételek külön érdekessége, hogy nagyon jól megfigyelhető rajtuk a Titan atmoszférájának kékes derengése, amibe a Tethys mintha éppen belemerülni készülne. Természetesen ez csak látszat, a felvételek készítésének idején az 1062 km átmérőjű hold kétszer messzebb, mintegy 2,2 millió kilométerre volt a szondától, mint az 5150 kilométer átmérőjű óriáshold.

 
18 perc elteltével a Tethys a másik oldalon bukkan elő.
A színes képeket vörös, zöld és kék szűrőkön keresztül rögzített felvételek kombinálásával állították elő. A Titanon 1 pixel 6 kilométernek, míg a Tethys felszínén 13 kilométernek felel meg. Hasonló jelenségek megfigyelése - az esztétikai élményen túl - nagyban hozzájárulhat a Szaturnusz-holdak pályaviszonyainak jobb megismeréséhez.

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.