A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Napi 4 óra a tévé előtt: biztos halál?

Magyar Krónika, január 15..
MNO - NL
 
Évekkel megrövidülhet annak az embernek az élete, aki sokat ül a televízió előtt – állítják ausztrál kutatók egy friss felmérés eredményei alapján. A tudósok azonban nem a televíziót okolják...

Egy most közzétett ausztrál tanulmány szerint a televíziózás rendkívüli módon növeli annak az esélyét, hogy szívbetegségben haljunk meg. A kutatók több mint hat évig kísérték figyelemmel 8800 felnőtt televíziózási szokásait s az általuk megfigyelt személyek egészségi állapotát.

Azt tapasztalták, hogy minél többet nézi valaki a tévét, annál nagyobb eséllyel halhat meg idő előtt. Az, aki napi négy órát vagy ennél is többet töltött a készülék előtt, nyolcvanszázalékos valószínűséggel lett szívbeteg. 284 ember már a kutatás közben meghalt. Minden egyes óra, amelyet a tévé előtt töltünk, tíz százaléknál is többel növeli annak a kockázatát, hogy meghalunk valamilyen szívbetegségben – állítják a felmérés készítői.

Azt is megállapították azonban, hogy a televízió önmagában nem vezetne ilyen drámai módon szívelégtelenséghez. Az igazi probléma a kutatók szerint az, hogy a tévénézés ülő tevékenység. Ilyenkor szinte megszűnik az izommozgás, lelassul az anyagcsere, s valójában ezek az okok vezetnek a különböző szív- és érrendszeri panaszokhoz.

Azt már több korábbi tanulmány is megállapította, hogy a sok ülés, a kevés mozgás növeli a szívpanaszok kockázatát, de ez az első felmérés, amelyik arra koncentrált, hogy mindez milyen összefüggésben állhat a televíziózással mint legfőbb szabadidős tevékenységgel.

Ausztráliában, ahol a tanulmányt készítették, a felnőttek átlagosan körülbelül három órát töltenek a készülék előtt naponta, az Egyesült Államokban viszont akár ötöt is.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.