A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Az épülő Égi Udvar miatt Közép-Európa vezető reptere lehet Ferihegy

Magyar Krónika, május 15.
Temesvári Péter
 

Hatvan évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a magyar főváros nemzetközi repülőtere. Azóta újabb terminálok épültek és jelenleg is intenzív fejlesztések zajlanak a légikikötőben. Az évforduló kapcsán felidézzük a múlt legfontosabb mérföldköveit, valamint bemutatjuk a jövő korszerű, épülőfélben lévő terminálját, a SkyCourt-nak, vagyis az Égi Udvarnak nevezett létesítményt, mely a remények szerint Közép-Európa vezető légiforgalmi központjává teszi majd Ferihegyet.

Hatvan évvel ezelőtt, 1950. május 7-én szállt le az első, Budaörsről átrepülő Li-2-es utasszállító repülőgép Ferihegyen, és ezzel kezdődött a polgári repülés a mai repülőtéren. Az első évben még mindössze 7133 utast indított és fogadott Ferihegy, ma ez a szám meghaladja az évi nyolcmilliót.

A Ferihegyi repülőtér mai területét már 1938-ban kijelölte a főváros egy polgári-katonai repülőtér céljaira, azonban a II. világháború közbeszólt. Ferihegyen - bár megindult az ifj. Dávid Károly által tervezett utasforgalmi épület kivitelezése - elsősorban a Magyar Királyi Légierő és a Repülő Kísérleti Intézet hangárjai épültek meg, civil utasforgalom alig volt.

A repülőteret 1944-ben több szövetséges bombatámadás érte, emiatt csak 1950-re épült újjá, és május 7-én fogadta az első Li-2-es (az amerikai Douglas DC-3 Dakota típusú gép szovjet licencváltozata) utasszállító gépet. Az akkori repülőtérnek 1500 méter hosszú betonozott futópályája volt, amelyet később a sugárhajtású gépek miatt fokozatosan meghosszabbítottak. 1958-ra épület meg mai teljes hosszában, vagyis 3000 méteren az 1-es futópálya.

 

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.