A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
 3 meglepő rákellenes módszer – amire sosem gondolnál

Magyar Krónika, december 12.
Montreál

 

A kutatók nem adják fel: folyamatosan keresik a rák hatékony ellenszerét. Olykor sikerrel…

Sajnos nem mondunk újdonságot azzal, hogy a daganatos betegségek napjaink egyik legsúlyosabb problémáját jelentik. Világszintű gond a mind többféle és többeket érintő betegséghalmaz, melynek konkrét oka a mai napig megfoghatatlan, és kizárása szinte lehetetlen. Akárcsak sok esetben a gyógyítása. Szerencsére az orvosok, a kutatók nem adják fel a rákellenes harcot, szüntelenül azon dolgoznak, hogy megtalálják a szérumot, amellyel a szervezetben elfajuló rákos sejtek elpusztíthatók. Bár a jolly joker még nincs a kezükben, kutatásaik korántsem mondhatók sikertelennek.

A kemikáliák és a gyógyszeres kezelések mellett a természetes módszereket sem hagyják figyelmen kívül, így gyakran kerülnek a zöldségek, a gyümölcsök, a természetben fellelhető anyagok, illetve az életmód egésze terítékre. Sok rákra hajlamosító tényezőt kiszűrtek már (dohányzás, levegőszennyezettség, UV sugárzás), de szerencsére sok rákmegelőző módszerre is fény derült (az antioxidánsok hatásától a tisztított vízen át a bioélelmiszerekig). Összeszedtünk 3 dolgot, melyekről eddig talán nem hallottál. Egyenesen a kutatók tollából!

Gombák

A New York-i Egészségtudományi Egyetem urológiai klinikájának orvosai felfedezték, hogy a Kínában és Japánban gyakori maitake gomba akár 75 százalékkal is zsugoríthatja a prosztatadaganatokat, így felhasználásával új kezelési módszer alakítható ki. A kutatás vezetője, dr. Konno Sensuke, az urológiai részleg vezetője elmondta, hogy a hatalmas méretű, ehető gombával kapcsolatos, áttörést jelentő kutatás segítheti a rákbetegek életminőségének javítását.

– Ez nagyon jelentős eredmény, mert nemcsak fokozza a kezelés hatékonyságát, de a beteg életminőségét is javítja, mivel segítségével a hagyományosnál kisebb kemoterápiás adagokra van szükség – idézte a Medipress dr. Konno szavait. Dr. Alison Ross, az Egyesült Királyság rákkutatási programjának vezető tudományos munkatársa hozzátette: – A jelenleg használatos kemoterápiás gyógyszerek részben szintén növényekből kivont természetes anyagokból készülnek, ezért nem is annyira valószerűtlen, hogy a gombák értékes forrásul szolgálhatnak az újabb rákgyógyszerek előállításában.
A tanulmány a British Journal of Urology hasábjain jelent meg.

Méhek

A Washingtoni Egyetem kutatói a méhek mérgének toxinjai segítségével sikeresen pusztítottak el daganatos sejteket. A tudósok a méhek mérgének fő alkotóelemét a nanotechnológia segítségével apró gömbökhöz erősítették, amelyeket nanoméheknek neveztek el. Állatkísérletek során a tudósok rájöttek, hogy a nanoméhek képesek a melittin nevű mérget a tumorsejtekhez szállítani anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítanák. A megfigyelések szerint a méreggel kezelt daganatok nem terjedtek tovább, illetve visszafejlődtek.

– A nanoméhek egyenesen a daganatos sejtek felszínére szállítják a melittint, amely gyorsan egyesül a célsejtekkel, és elpusztítja belső szerkezetüket – nyilatkozta dr. Samuel Wickline, a Washingtoni Egyetem Nanotechnológiai Rákkutató Központjának vezetője. A melittin egy apró fehérje vagy peptid, amely szorosan kapcsolódik a sejtmembránhoz, apró lyukakat vág benne, így a sejtek felbomlanak és elpusztulnak.
– A melittin, ha elég magas koncentrációban alkalmazzuk, bármilyen sejtet képes elpusztítani, emellett nagyon erős antibakteriális, gombaölő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Egyes rákellenes anyagokhoz a ráksejtek nagyon gyorsan képesek adaptálódni, a melittin ellen azonban nincs fegyverük – nyilatkozta dr. Paul Schlesinger sejtbiológus és fiziológiaprofesszor.

A vizsgálatok során a kísérleti egereket emberi mellrák- és melanómasejtekkel fertőzték meg. Az eredmények szerint a melittinkezelések után a mellrák növekedése 25 százalékkal, a melanóma daganaté pedig 88 százalékkal csökkent. A nanoméhek képesek felismerni a rákmegelőző állapotban lévő sejteket is, így alkalmazásuk nemcsak a már meglévő betegségek kezelésében, de a rákmegelőzésben is hasznos lehet.

Tea

A zöldtea polifenoljaiból készült kivonat, amelyet Polyphenol E néven forgalmaznak, epigallokatekin gallátot (EGCG) tartalmaz, amely igen erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidáns gátolja a tumor növekedési fehérjéinek működését.

Jim Cardelli, a Louisianai Állami Egyetem Egészségtudományi Központjának munkatársa kollegáival együtt összesen 26, 41 és 68 év közötti prosztatarákos betegen tesztelte a készítmény hatékonyságát. A betegek egy hónapon keresztül naponta négyszer vettek be a kapszulából, ami napi 12 bögre zöldtea elfogyasztásával egyenértékű. A vértesztek alapján kiderült, hogy a zöldteakivonat összességében mintegy 30 százalékkal csökkentette a tumor növekedését. Káros mellékhatásokról és a májfunkciók megváltozásáról egyik betegnél sem számoltak be.
– Természetesen még nagyon korai messzemenő következtetéseket levonni. A zöld tea talán segíthet csökkenteni a tumor terjedését, de nem helyettesítheti a besugárzást és a kemoterápiát – nyilatkozta dr. Cardelli.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.