A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

Ne hízzunk az ünnepek alatt!

Magyar Krónika,december 12

A karácsony közeledtével érdemes nagyobb figyelmet fordítani a tudatos táplálkozásra. Fontos, hogy az ünnep ne a karácsonyi ételekről szóljon, hanem a meghitt családi együttlétről, beszélgetésekről, örömszerzésről.

Karácsonyi diéta? Válasszunk kímélő ételeket!

hagyományos, magyar ízlésnek megfelelő karácsonyi ételek általában magas energia-, zsír-, és szénhidráttartalmúak. A diós, mákos bejglik, a tejszínhabos torták, a rántott hal, a töltött káposzta mind magas kalóriatartalmú ételek, melyek bátor fogyasztása hozzájárulhat a zsírpárnák gyarapodásához.
Ha nem akarunk energiadús ételeket készíteni, akkor már a nyersanyagok kiválasztásánál legyünk körültekintőek. Válasszuk a soványabb húsokat és halakat, a zsírszegény tejtermékeket, a teljes kiőrlésű liszteket és kenyereket.

Az ételek készítésénél a hagyomány megtartása mellett használjuk a korszerű, zsírszegény konyhatechnológiai eljárásokat: a párolást, alufóliában vagy sütőzacskóban történő sütést, a cserép- ill. agyagedény vagy a jénai tál használatát. Az egyben sült húsokat érdemes hústűvel megszurkálni, így a rejtett zsiradék egy része szabadon távozhat.

 
Kerüljük a tejszínnel készült krémleveseket és mártásokat!
A halászlé nem feltétlenül „nehéz étel”, ha kevés (adagonként legfeljebb 1 teáskanálnyi) zsiradékot használunk a készítéséhez. A magyaros töltött káposztában a sertéshúst helyettesíthetjük pulykahússal, aminek jóval alacsonyabb a zsírtartalma.
Hogyan étkezzünk tudatosan?
A sütemények közül elsősorban a gyümölcs- és tejalapúakat részesítsük előnyben, mivel ezek kevesebb energiát és zsírt tartalmaznak, mint a vajkrémesek ill. az olajos magvakkal készültek. A rengeteg ízvariációban kapható szaloncukor desszertként ehető – sütemény helyett –, napközben ne eszegessük a fáról, mert észrevétlenül, rengeteg plusz kalóriát vihetünk be vele. Kevert tésztákhoz használjunk zsiradék helyett azonos mennyiségben joghurtot. A joghurthoz adjunk decinként egy evőkanál búzadarát.

Az alapanyagok okos kiválasztása mellett az is fontos, hogy Ön tudja, mit tesz a kosarába. Olvasson arról, hogyan tájékoztatjuk termékeinken!
A nyersanyag válogatás és a konyhatechnológia mellett nagyon fontos odafigyelni a mennyiségre is! Az ünnepek alatt a háziasszonyok igyekeznek kitenni magukért, és több fogásból álló menüt készítenek. Ha kisebb adagokat fogyasztunk, többféle ételt megkóstolhatunk anélkül, hogy nagyobb mennyiségű energiát vinnénk be a szervezetünkbe. Együnk lassan és rágjuk meg alaposan a falatot, mert a gyomornak idő kell, hogy jelezze az agy felé, ’jól laktunk’.

Ne menjünk éhesen vendégségbe, mert akkor nagyobb lesz a kísértés, és könnyebben túlehetjük magunkat. Ügyeljünk arra, hogy beszélgetés közben már ne majszoljunk az asztalra feltett finom süteményekből, mert a szemünk kívánja, de már jóllaktunk az ünnepi asztalnál.

Mértékkel (alkalmanként legfeljebb 1 pohárnyi mennyiségben) igyunk alkoholt, mert nemcsak sok kalóriát tartalmaz (1 gramm = 7 kcal), de az étvágyat is fokozhatja, és gyengíti az akaraterőt.

A kulcsszó tehát a tudatosságon és a mértékletességen van. Nincs kerülendő étel, csak kerülendő mennyiség! A nagy lakomák mellett szánjunk időt a mozgásra is. Egy délutáni séta, szánkózás vagy hógolyózás a gyerekekkel segít az év közben megszokott testsúlyunk megtartásában!
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.