A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
 Kis csoport nagy élménnyel, 3. rész
Magyar Krónika,november 4.
Mailáth Mária
 
 

Villány a testes, tüzes vörösborok hazája......................,

Villány volt aznapi úticélunk és esti szállásunk helye, így arrafelé vettük utunkat.
Kis kitérővel Pécset szerettük volna megnézni, de sajnos ott nem sok időt tölthettünk, a kellemetlen útépítkezési akadályok miatt. A város közepe teljesen felszedve, a szomszédos útkereszteződést is csak nagy kerülővel lehetett megközelíteni, és mire nagy nehezen az egyik oldalról a másikra értünk, kedvünk is elment a város szépségének megcsodálásától.
Ilyen körülmények között gyorsan tovább álltunk, és  újabb útjavításokon átvergődve megérkeztünkVillányba..

 

Villány a testes, tüzes vörösborok hazája. A csodás természet, az éghajlat, az itt élő emberek szorgalma, szaktudása, vendégszeretete valamint a borral szembeni magas minőségi elvárások tették nemzetközileg és országosan is méltán híressé a Villányi vörösbort. Mértéktartó fogyasztása jótékony hatással van egészségünkre.

 

 
 
a vörösbor csökkenti az erek károsodását, .

Népbetegségnek számítanak Magyarországon a szív és érrendszeri problémák. Az infarktus - a szív legsúlyosabb betegsége - sajnos a vezető halálozási okok között szerepel mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. Egy pécsi kísérlet a közelmúltban bebizonyította, amit eddig csak tudni véltünk: a vörösbor csökkenti az erek károsodását, így a betegség kockázatát. Immár tudományos kísérlet is igazolja, hogy nem tévedtek a népi gyógyászat évszázados tapasztalatai a vörösbor áldásos hatásával kapcsolatban. Hazánkban és nemzetközi viszonylatban továbbra is a vezető halálokok között említik az infarktust és népbetegségnek számítanak a többi szív és érrendszeri problémák - de a mértékletes borfogyasztás segít.

 

A villányi Polgár Pince valódi családi vállalkozás. Tulajdonosai: Polgár Zoltán és Katalin asszony, valamint gyermekeik. Harminc hektáron gazdálkodnak, ültetvényeik a Villányi hegység legszebb dűlőiben vannak és a borvidék valamennyi fajtáját termelik. Pincéjükben 4000 hl bort tudnak tárolni. Kiváló boraik palackozva kerülnek nagyrészt hazai forgalomba.

 

Boraik minőségét a legkorszerűbb technológia, a tradició tisztelete és a szakmai tudás garantálja. Hazánkban az ő pincéjükből kerültek ki az első barrique borok és ma már 200 új hordóban érlelik a villányi hegy kiváló borait. 

 
  Polgár Pince valódi családi vállalkozás

A Polgár család villánykövesdi borháza a bor-idegenforgalom egyik megbecsült szentélye. Polgár Zoltánt 1996-ban az év bortermelőjévé választotta a hazai borász szakma és a Magyar Bor Akadémia.  
1997-ben létrehozták a Villányi Bortrezort és az 1600 M2-es pincerendszerben szervezik a Magyar Bortárat.

A szükséges hivatalos felvilágosítás után, megnéztük a különleges "Bortrezor"-t., Nagy élmény volt a mélyen a hegy alatt elnyúló folyosó, kis kamráival ahol a palackok hosszú évekig sorakoznak, érlelve tartalmukat

 

Ezután következett az est fénypontja, a vacsora és borkóstolás.
A borpincében nyitott tűzhely mellett terítettek, ami már maga is kellemes hangulatot készített elő.

 

 

 
 
kinálták szebbnél szebb portékájukat.............

A vacsorát tomalevessel kezdtük, ezt külön meg kell említeni, mert mindeninek kivétel nélkül  felkeltette érdeklődését. Különleges íze és az általunk eddig ismeretlen formában elkészített torma, nagy elismerést váltott ki. Kértük a receptet, ami - mint megtudtuk a tulajdonos anyjának személyes receptkönyvéből került ki,-  sajnos eddig még nem kaptuk meg, de még mindig türelemmel várjuk.
A többfajta, jobbnál jobb villányi borok remek hangulatot teremtettek, és vidáman hagytuk el a pincét.

 

 

 

 
 
a vendégek szálitására külön kocsi várt..

A tulajdonosok előrelátását mutatja az a tény is, hogy gondoltak arra, ha a vendégek  talán kicsit túl sokat kóstolgatnának és nehezükre esik a hazamenetel, akkor szállításukra külön "kocsi" állt a bejáratnál. Persze ezt is kipróbáltuk.

 

 

Reggel, kint a szőlősben, még kaptunk egy kis ízelítőt a gazdaság nagyságát és működését illetően és utána ismét útnak indultunk.
Szerencsés határátlépés után, ahol először nem túl barátságos kérdésekre kellett válaszolni, de kis idő múlva a hivatalos személyek megenyhültek, és átsegítettek bennünket a horvát oldalra. Ugyanis, mivel Amszterdamban szálltunk át  és ott volt az EU-ba való belépésünk, a magyar pecsét nem állt útlevelünkben és ez problémát okozott, hogy miként is kerültünk az országba. De hamarosan megmagyaráztuk a helyzetet és utána már mind a három kocsink és utasai folytathatta útját.

 

 
 
kis Donji Miholjac, Horvátország északi részén található .

A drávaszabolcsi határátkelőtől 6 km-re van Donji Miholjac, Horvátország északi részén és itt található az egyik Mailáth kastély.

1818-ban a Prandau család egy épületet terveztetett,  amit Stari Dvorac-ként (magy. Régi Kastély) ismerünk. Késői barokk stílusban készült és az első olyan épület, melyet cseréptető borít. Két szalon, 14 szoba, néhány konyha és tároló található a kastélyban. 1872-ben a parkban üvegházat is építettek.

1903-ban kezdődik az új kastély megépítése, I. Ferenc József osztrák császár miholjáci látogatása után

A miholjáci terület tulajdonosa, gróf Mailáth György országbíró, angol Tudor stílusban építteti meg a kastélyt, melyet számos torony, tetőtéri ablak, tágas terasz és erkély díszít.

 

1903-ban kezdődik az új kastély megépítése,
 
......................................,

Az épületben 50 terem van, és kb. 3500 m2 hasznos felszín. A kastély falait vadászati trófeák díszítették, melyeket a gróf Ázsiából és Afrikából hozott.

A földszinten volt a nappali, itt volt még a téli és nyári étkező, zeneszoba,  táncterem, a könyvtár valamint két kastélyi iroda. Minden terem tölgyfa burkolatú volt. A tetőtérben voltak a személyzeti szobák. A kastély saját áramforrással, vízvezetékrendszerrel valamint központi fűtéssel rendelkezett. A központi fűtésen kívül még cserépkályhával és kandallóval is fűtöttek. A házi kápolna Róth Miksa üvegfestészeti munkája.
Ma a kastély a Donji Miholjaci Városi Önkormányzat székhelye.

 

 

 
 
A kastély maga csak kívülről tekinthető meg,

A park és a kastély  egy komplexumot képez, melynek egy részét francia stílusban   alakítottak ki, amit a virágalakok és a nyírt sövény jellemeznek, míg a park nagyobbik része klasszikus angol stílusú.
A park 10 ha területű, védett a sokféle ritka növényfaj miatt, mint például: tulipanovac, fehér és rózsaszín magnólia, tiszafa és a Titra ozimica. A parkban 1872-ben épített üvegház romjai láthatók, ahol régen trópusi növények voltak. Három épület volt a parkban, továbbá pavilon, tekepálya, valamint szobrok és négy szökőkút (ez mind a múlt).

A kastély maga csak kívülről tekinthető meg, a park szabadon látogatható, annál is inkább, mert kerítésnek már csak nyomai (kapu oszlop) láthatók.
Az épület kívülről kicsit lepusztult állapotban van, de a park hatalmas ősfáival, viszonylag rendezett képet mutat, az aljnövényzetet kitisztították. Nagy melegben hűs séta tehető a fák árnyékában.

Az 1991-es népszámlálás szerint, az akkor Donji Miholjacnak,mint nagyközségnek, 20.365 fő lakossága volt, ezeknek  90%-a horvát polgár.

Mivel a kastély ma a hivatalos városi Önkormányzat székhelye, nem turista attrakció, látogatókat nem fogadnak  bent a kastélyban, de amikor a csoport valamelyik tagja megemlítette, hogy Mailáth István, a volt tulajdonos dédunokája szeretné megnézni, kitárultak az ajtók, és mindannyian végigjárhattunk egészen a padlásig, még a polgármester szobájába is beengedtek, ahol a korabeli festmények még a falon lógtak.

 
 
a kastély ma a hivatalos városi Önkormányzat székhelye..,

Nagyon kellemes élmény volt, a bakócai szomorú vizit után.

 

Ezután hátrahagyva Magyarországot és a magyar emlékeket, megindultunk, ugyan még mindig útjavítások sora között, Horvátország csodálatos tengerpartjára.
Egész napi vezetés után, az utolsó kanyart elhagyva kitárult a mesevilágnak beillő látvány,

Opatija / Abbázia

 
 
Abbazia ......................................,

A patinás épületekkel rendelkező Opatiját, vagy magyar és olasz nevén Abbáziát a horvát Monte Carloként, vagy épp az Adria Nizzájaként emlegetik. Az elsőként horvát nyaralóhelyként felfedezett város a luxusnyaralások kedvelőinek pompás választása lehet. Opatiját mindig is az arisztokrácia légköre lengte be: itt nyaraltak az Osztrák-Magyar Monarchia gazdag arisztokratái, akik elegáns villákat építtettek, amelyek ma fantasztikus luxusszállodaként működnek és meghatározzák a város arculatát. Opatija monacoi gazdagságot sugárzó atmoszférájához hozzájárulnak a babér, leander és pálmafákból álló parkok, és a közterek rendben tartása és kreatív kialakítása, valamint az egész város rendezettsége,

 
 
Abbazia ......................................,

és tisztasága. A horvát nyaralóhelyek közül az éjszakai élet is itt a legélénkebb. A babérerdőkkel körülvett város sziklás tengerpartja  egyszerűen festői. A tökéletes nyaralásról Opatija tökéletes éghajlata is gondoskodik: az Ucka hegy közelségének következtében nyáron nincs olyan nagy meleg (25 fok az átlaghőmérséklet), és télen sem megy 10 fok alá a hőmérő higanyszála. Abbázia klímájának köszönhetően reumatikus és szívbetegségek és az asztma gyógyítására is van lehetőség itt.

Mint írtam, az út egész nap tartott, így szállásunkra elég későn és fáradtan érkeztünk.
Másra nem volt idő, csak leülni vacsorázni, és utána kis séta után lepihenni, hogy a következő napra, ami szintén hosszúnak ígérkezett, felkészüljünk.

folytatjuk

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.