A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
 Beszélgetés Csordásné, Anda Évával

Magyar Krónika, november 4.
Montreál

 
 
 
Csordásné, Anda Évával .................................................,

A MATANDA nevű tanulási segédeszköz feltalálója. 30 éves szakmai gyakorlata révén olyan eszközt alkotott, amely megkönnyíti a matematika tanítását. Szerinte a siker ára drága, de hozzá fogható érzés kevés van.

Ha a sikerre gondol, mi jut az eszébe?

Találmányom. Általában véve a siker nem más, mint más emberek elismerését élvezni. Olyat alkotni, tenni, amivel kiemelkedhet az ember a szürkeségből, túl tud nézni a hétköznapi feladatokon, és képes áldozatot is hozni érte. Megtalálni egy problémára a megoldást úgy, hogy azzal mások tiszteletét is kivívjuk. Nem utolsó sorban, maradandó nyomot hagyni magunk után, amellyel az emberek életét szebbé, könnyebbé tettük. Ha személyesen, saját sikeremre gondolok, azt hiszem, vannak sikerorientált emberek. Ilyen vagyok én is. Szeretem a kihívásokat, nem ismerek lehetetlent célom elérése érdekében éjt nappallá téve képes vagyok dolgozni, alkotni. Sok áldozattal, lemondással jár, ha kitűzött célomat el akarom érni. Szükségem van az elismerésre!

Siker a munkában. Siker a magánéletben. Mennyire és hogyan egyeztethető össze?

Az én munkám az egyik legszebb pálya. Elmondhatom magamról, hogy pályaválasztásom nagyon szerencsés volt. Azt csinálhattam, amit mindig is szerettem volna. Pályámon sikeresnek érzem magam, hiszen, naponta voltak sikerélményeim diákjaim körében. Én sikernek könyveltem el azt is, ha valamelyik kisdiákom, nem értett valamit, de valamilyen módszerrel mégis sikerült megmagyaráznom neki. Elérkezett  olyan pont az életemben, ahol mintegy kicsúcsosodott az a sok odaadás, próbálkozás, alkotás, törődés és sikerült alkotni, kifejleszteni egy olyan eszközt, amellyel a kisiskolás tanulók matematikai tudását megalapozhatjuk. Ez a MATANDA korongos abakusz, amelyet immár szabadalom véd. Magánéletben sikernek könyvelem el, hogy van  szép családom, segítőkész és megértő férjem, életre való gyerekeim, és két csodálatos unokám. Siker számomra az is, hogy életünket magunk szervezzük, és jól érezzük magunkat  bőrünkben, hogy sok barátunk van. Nem egyszerű összeegyeztetni a magánéletet és a siker hajszolását. Ahhoz, hogy sikeres legyen valaki, nagyon sok áldozatot kell hoznia. Legelső, a szabadidő korlátozása. Sajnos, éjszakáimból veszek el, hogy feladataimat nap, mint nap tudjam végezni. Első a család! Ezt meg kell tanulni. Különben mire megjön a siker, a család felbomlik. Ebben sokat győzködött a férjem, hogy nem minden áron, és nem mindig kell dolgozni, mert az élet ahhoz túl rövid. Bizony, tudom, hogy ebben teljesen igaza van, ezért igyekszem életünket tudatosan szervezni.

"Mindenki a saját sikerének kovácsa"?


Bizony ez igaz! Úgy, mint: "Mindenki a saját sorsa kovácsa." Egy jó ötlet még kevés! Nagyon fontos a szorgalom, a kitartás, a lemondás, a céltudatosság. Ha az egyén, egy jó ötlet felett, rendelkezik  a felsorolt tulajdonságokkal, akkor a siker nem marad el.

Mikor érezte először sikeresnek magát?

Amikor  záró tanításomon a főiskolai tanár megverte előttem az asztalt, - amitől én persze majd összeestem, - és azt mondta: "Magának irigylésre méltó a pedagógus egyénisége!" Megjegyzése nagyon boldoggá tett és sikeresnek éreztem magam. Ennek szerettem volna megfelelni egy életen át.

Kit tart Ön sikeresnek?

Minden embert, aki képes áldozatot hozni azért, hogy kihozza magából a legtöbbet és ezt  vállalja is.

Mi élete legnagyobb szakmai sikere?

Természetesen a MATANDA taneszköz találmányom. Nagyon sok évig dolgoztam rajta, kísérleteztem, jegyzeteltem, és rájöttem, hogy ez tényleg  "csodaszerkezet", hiszen akár hányszor hozzányúlok, foglalkozom vele, új összefüggéseket veszek észre  rajta. Ha a gyerekek logikáját sikerül hasonlóan fejleszteni vele, akkor bátran mondhatom, ezután sem lesz baj a magyar feltalálói hajlandósággal.

Mik voltak a sikeressé válás állomásai?

Legelső, természetesen amikor, rájöttem, hogy ha a gombokat élük mentén fűzöm fel, már nem gombok, hanem szemléltető eszközökké válnak. Ez volt, az 5 bontása. Amikor jól működött a prototípus az iskolában a kipróbálás során. Amikor megkaptam a Minta- és Védjegyoltalmat. Amikor szépen működött az első legyártott eszköz. Amikor megkaptam az első szakmai elismerést, a Hundidac Arany díjat. Amikor egy német forgalmazó együttműködést ajánlott. Amikor meghívást kaptam az első előadásra, majd a konferenciákra. Amikor megkaptam a Női Feltalálók Első Világkiállításán Szöulban az Arany érmet. Amikor a Népszabadságban megjelent, rólam és a MATANDA-ról szóló cikk hatására a világ minden pontjáról érkeztek a gratulációk.

Mi élete legnagyobb szakmai kudarca/sikertelensége?

Nem nevezném szakmai kudarcnak, inkább az emberek kishitűségéből fakadó féltékenységnek, hogy nem tudtak igazán együtt örülni velem. Pedig a tét nem kicsi! A gyermekek sikeressége, a tanuláskönnyítés, a képességfejlesztés, vagy ha úgy jobban tetszik, a matematikai kompetencia hatékony fejlesztése.

Ki/kik vagy mi segítették Önt sikerének elérésében?

Természetesen sokat köszönhetek elsősorban  férjemnek, gyermekeimnek. Bíztattak, segítettek, hogy jó a cél, amit a zászlómra tűztem. A legtöbbet mégis a magam erejéből értem el. Voltak kollégák, szakemberek, akik támogatták megjelenésemet a nagyobb közönség előtt. Így, Dr. Ádám Zita a Magyar Pedagógus Szövetség elnök asszonya, Dr. Józsa Krisztián, a Szegedi Egyetem Neveléstudományi Intézetének tanszékvezető helyettese. Sokáig sorolhatnám még a neveket, de félek, hogy valaki kimaradna. Volt, ill. vannak jelenleg is olyan emberek, akik szívesen támogatnak, lelki erőt adnak. Akad bizony olyan is, mint bármely más területen, hogy  ígéretük az ígéret szintjén marad.

Mi a siker "receptje", ha van olyan?

Kitartani a végsőkig, nem veszíteni el a kitűzött célt  szem elől, és annak eléréséért mindent meg kell tenni. Ez nem kevés áldozattal, tanulással, munkával jár. Nem elég ugyanis létre hozni valamit, tovább kell fejleszteni, majd terjeszteni. Hozzáférhetővé kell tenni mindenki számára, és hogy rendeltetésszerűen használhassa a nagy közönség, megfelelő kiegészítőkkel, dokumentációkkal kell ellátni. A siker ára nagyon drága, de hozzá fogható érzés nem sok van a világon.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.