A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
 Norvég támogatással újul meg a nádasdladányi Nádasdy kastély

Magyar Krónika, szeptember 25.
Montreál

MTI/PRAE.HU  

Több mint 218 millió forintos norvég pénzügyi támogatással valósul meg a Tudor stílusú nádasdladányi Nádasdy-kastély homlokzati felújítása és közműveinek fejlesztése.

A várhatóan jövő őszre befejeződő homlokzati felújítási munkálatok során kijavítják, pótolják az eredeti díszítéseket és a nyílászárókat, rendbe hozzák a tetőszerkezetet és elvégzik az épület külső festését - mondta Rapai Katalin, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. kommunikációs igazgatója kedden az MTI-nek.

A több mint 242 millió forintos összköltségvetésű fejlesztésből ezen kívül kialakítják a külső víz- és szennyvízcsatorna-rendszert, valamint helyreállítják a kastélyt körülvevő szellőzőalagutat. A büdzsé jelentős részét, 218 millió forintot az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében biztosítják. A munkálatok a VÁTI közreműködésével valósulnak meg.

Az 1738-ban barokk stílusban emelt, majd 1876-ban Tudor stílusban átépített, és 1944 után több évtizedig honvédségi kezelésben levő kastély kezelését a Műemlékek Állami Gondnokságával közösen a Nádasdy Alapítvány végzi.

A kastélyban korábban is voltak felújítási munkák. Az alapítvány 1994 óta az épület és a hozzá tartozó park, valamint az egyes kiegészítő építmények felújítására csaknem 100 millió forintot költött, de az épületegyüttes nagy része még mindig felújításra szorul.

Nádasdy Akadémia elnevezéssel a környezetvédelem és a művészetek támogatására szellemi műhelyt hozott létre és működtet az alapítvány; a kastély kora nyártól őszig szimpóziumoknak, kiállításoknak, rendezvényeknek ad otthont.
A cikket a következő címen találhatja meg: http://www.prae.hu/articles.php?aid=4398

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.