A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS


5 bevált tipp a biztos fogyáshoz 

Magyar Krónika, július 24.
Montreal
 

Egész életedben ügyeltél a súlyodra, vigyáztál a vonalaidra, arra, hogy mit eszel, mennyit mozogsz, és hogyan élsz? Mindehhez képest azzal, hogy átlépted az 50. életévedet, testsúlyproblémáid adódtak? Mindent megpróbálsz, mégsem tudod leadni azt a néhány pluszkilót? Ez a jelenség természetes velejárója a változó kornak, és nem igaz, hogy nincs rá megoldás.

Gyakori
A statisztikák is azt mutatják, hogy az 50 feletti nőknek legalább a fele szenved súlytöbblettől. Fontos azonban tudni azt is, hogy ennek hátterében okok szövevényes hálója áll. Nem lehet sem kizárólag a hormonális változásra, sem az életmódra fogni: valószínűleg a két tényező együtt hat rosszul a szervezetedre. Az étvágy megnövekedése a hormonháztartás átalakulásának eredménye. Anyagcseréd ilyenkor lelassul, szervezetednek kevesebb energiára van szüksége. Az elhízást azonban nagyon gyakran depresszió, rossz lelki közérzet követi, ami újabb súlygyarapodást, vagy a már felszedett kilókkal való megküzdés lehetetlenségét eredményezi.

A hízás veszélyei
A túlsúly és a tumorok kialakulása közti kapcsolatot ma a tudósok úgy mérik fel, hogy megvizsgálják, mekkora a súlykülönbséged fiatalkorod, a menopauza időszaka és az azutáni szakasz között. Ha 18 éves korodhoz képest több mint 25 kilót szedtél fel, nagyobb eséllyel lehetsz beteg. Ha azonban a menopauzát követő időszakban legalább 10 kilótól megszabadulsz, a rák kockázatát a felére csökkentheted. Mivel azonban a menopauza után egyre nehezebben megy a fogyás, jobb, ha előre kidolgozott, hosszú távú életprogrammal készülsz a problémák megelőzésére.

Az 5 legfontosabb szabály

1. Mondj le az alkoholról!
Amerikai kutatások szoros összefüggést találtak a menopauzás hízás és az alkoholfogyasztás között. Az alkohol óriási energiatartalommal rendelkezik. Már az is nagy segítség, ha a sört vörösborra váltod, és a megszokott adagot egy kis pohárra csökkented.

2. Mozogj!
A mozgás és az izmok karbantartása ekkorra elengedhetetlenül fontossá válik. A nőknek 30 éves koruktól kezdve folyamatosan csökken az izomtérfogatuk, így egyre nagyobb szükségük van az izmaik edzésére, karbantartására. Találd meg azt a mozgásfajtát, amelyben jól érzed magad, és iktasd be a napirendedbe. Ez lehet bármi: úszás, kocogás, torna vagy intenzív séta – és akár napi fél óra is elég lehet, hogy pörögjön az anyagcseréd, könnyebben fogyj vagy tartsd meg ideális súlyodat.

3. Ne éhezz!
Felejtsd el az önkínzó, kalóriaszámláló villámdiétákat! A túl alacsony napi energiabevitel csak lelassítja az anyagcserét, még nehezebbé téve a fogyást. Felborult hormonháztartásod csak még jobban összezavarodik. Válassz olyan diétát, amely közel áll hozzád, napi 5 kis étkezést vesz alapul, és mellőzi a tiltott élelmiszereket – a fehér lisztet, cukrot, alkoholt és a zsírt!

4. Minden fogyaszt, amit nem eszel meg!
Ne arra gondolj, hogy „ez a kis falat nem árthat”, hanem arra, hogy ha erről a kis falatról is lemondasz, azzal is kevesebb leszel. Egyél nagyon lassan, így hamar megérzed, mikor laktál jól, és egy falattal sem eszel többet, mint amire valóban szükséged van.

5. Relaxálj!
A diétás időszakban fordíts nagyobb figyelmet magadra, pihenj, relaxálj sokat, és szakíts időt minden olyan tevékenységre, amelyben örömödet leled!

Hogyan táplálkozz helyesen?
Ha ismered annyira önmagad, hogy tudod, képtelen lennél szabad étrendet követni, válassz egy diétatípust. Ez azonban ne jelentsen drasztikus változást, hiszen így a fogyás csak rövid távú lehet. Válassz hosszú távra szóló diétát, amely lassabb, de biztosabb fogyást ígér. Az ötvenen túliak számára a dietetikusok szívesen ajánlják például a mediterrán diétát. A legjobb mégis az, ha egy hétre előre megtervezel magadnak egy étrendet, és igyekszel tartani magad hozzá. Fontos, hogy ezek az ételek zsírszegények, cukormentesek, de rostban gazdagok legyenek, étkezz változatosan, és igyál sok vizet. Szorítsd vissza a fehér lisztből készült ételek, a só és a kávé fogyasztását, helyettük válassz rozskenyeret, zöldfűszereket és zöld teát! Reggelire friss gyümölcsöt, sovány tejtermékeket, natúr gabonákat fogyassz, napközben zöldséggel párosított sovány húsokat, salátákat egyél, a vacsorát pedig csökkentsd a lehető legkisebbre. Nassoláshoz válaszd a friss gyümölcsöket vagy az olajos magvakat.     
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.