A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
 A lelki környezetszennyezéstől óv a pápa
2009. május 31. Magyar Kurír

Magyar Krónika, június 12.
Montreál
 

Pünkösdvasárnap délelőtt fél 10-kor a Szent Péter-bazilikában mutatott be szentmisét XVI. Benedek pápa. Homíliájában a lelki környezetszennyezéstől és attól óvott, hogy túlságosan nagyra értékeljük magunkat.

Fel kell lépni az ellen a tendencia ellen, hogy az érzéki vágyak, az erőszak vagy az emberek megalázása ma már sokszor pusztán médialátványosságot jelentenek. A szabadságot álcának használva ez a jelenség mérgezi a fiatal generációkat. Ahogy az ökológiai cselekvést is fontosnak tartjuk, úgy kell ellenállnunk a lelket, a szívet beszennyező hatásoknak is - mondta a pápa.

A Szentatya figyelmeztetett: nem jó, ha az ember a világ urává akar válni. A modern ember az ókori mitológia Prométeuszához hasonlít, aki el akarta rabolni a tüzet az istenektől. Ha a világot a Teremtő nélkül akarjuk megváltoztatni, azzal az egész emberiség életét veszélybe sodorjuk. "Hirosima és Nagaszaki példája örök figyelmeztetés marad: ha az atomenergiát háborús célra használják, az rettenetes mértékű halált okoz" - fogalmazott Benedek pápa.

A pápa a keresztények egységének fontosságára hívta fel a figyelmet. Ahogy az első pünkösdkor, úgy ma is érvényes az egyházra, hogy a Szentlélek eljövetelének feltétele Krisztus tanítványainak egysége. Ahhoz, hogy újra átéljük a pünkösdöt, az egyháznak lehetőség szerint kevesebbet kell tevékenységekkel bajlódnia, és több időt az imádságnak szentelnie - mondta.

A pünkösdi szentmisén a 200 éve elhunyt Joseph Haydn Harmoniemesse című műve hangzott fel a kölni dóm kórusa és a kölni kamarazenekar előadásában. A pápa erről is megemlékezett beszédében: "Haydn utolsó nagy lelki műve az isteni dicsőség kifinomult szimfóniája" - mondta.

Az egyház több, mint humanitárius intézmény

Az egyháznak nem szabad humanitárius ügynökséggé válnia - figyelmeztetett a pápa a déli Regina Coeli-imádság alkalmával elmondott beszédében. Az egyház szíve, a Szentlélek arra küld bennünket, hogy minden népnek hirdessük: az isteni szeretet legyőzte a bűnt és a halált. Isten Lelke nélkül a kereszténység csupán egy történelmi mozgalom, egy széles körű szociális intézmény lenne.

A pápa imádkozott a világ üldözött keresztényeiért. Tapasztalják meg a Szentlélek támogatását mindazok, akik Krisztusért szenvednek - fogalmazott a Szentatya, majd ismét kifejezte lelki közelségét a földrengés által sújtott közép-olaszországi Abruzzo tartomány lakosaival. Vasárnap egész Olaszországban gyűjtést rendeztek a katolikus templomokban az április 6-i szerencsétlenség áldozatainak megsegítésére
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.