A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.Kirándulás a 1000 Islands -ra 

Magyar Krónika, június 4.
Montreal
 
 
 
Május 12.-én a Hungária Club egynapos hajókirándulást rendezett a St-Laurent folyón, pontosabban azon a részen, amit 1000 Islands-nak neveznek.

Az autóbusz nyolckor indult Brockville-be, ahol hajóra szálltunk.  Az időjárás kedvezett a kirándulóknak, sütött a nap és mindenki a fedélzetre igyekezett, hogy minél többet lásson a tájból.  Nem sokáig!  A vízen mindig kissé hűvös van, fúj a szél, és egy idő múlva sokan lementek a hajó belsejébe, ahonnan szintén jól lehetett látni, de szél nélkül.

Viszont akik kint maradtunk, nagyon élveztük a friss levegőt és az egymás után előbukkanó szigeteket, amelyekből nem csak 1000, hanem pontosan 1864 van.  Igaz, némelyik csak tenyérnyi - a legkisebb egy négyzetméter - de szigetnek lehet nevezni, mert két fa van rajta és 365 napon keresztül vízszint felett van. Ahány, annyiféle: egyiken sűrű erdő van, másik majdnem teljesen kopár,
sziklás, csak néhány fa küszködik rajta, amit
a hideg és szél ferdére sanyargatott.   

 
 
Érdekesek a szigetekre épült házak és épületek, amelyekből van mindenféle: kicsi, nagy, lakatlan, befejezetlen, pazar, vagy roskadozó.

Legjobban talán két kastély ismert, ezek közül egyik a Dark Island-ra épült Singer kastély.  Nevezhetjük ugyan várnak is, mert aki építtette ( F.G. Bourne, a Singer Varrógép Gyárak elnöke és egyike a leggazdagabb embereknek Amerikában), egy igazi angol várat akart, tornyokkal, bástyákkal, csigalépcsőkkel, titkos ajtókkal és rejtett folyosókkal.  Még a földalatti börtön sem hiányzik! Ez nyitva van a közönségnek és a fényképekből ítélve éppen olyan érdekes belül is, mint kívül. 

A második a Boldt kastély.  Ez Georg C. Boldt, a New-York-I Waldorf Astoria tulajdonosának az elképzelése volt. Feleségének, Louise-nak egy igazi rajnai kastélyt akart építtetni, 120 szobával, folyosókkal, felvonóhíddal, a szomszédos szigeten bányászott kövekből. 1903-ban kezdték el, háromszáz mesterember dolgozott rajta fáradhatatlanul, mindaddig, amíg 1904-ben Boldt váratlanul tragikus hírt kapott: meghalt Louise.  Rögtön megszakíttatta az építkezést és a kastély azóta is befejezetlenül áll, mintegy emlékmű a szeretett feleségnek.

 
 
A hajó kapitányától tudjuk a fentieket, aki időről-időre felhívta figyelmünket az érdekességekre.  A hangulat kellemes volt, egyesek kínálgatták a velük hozott szendvicseket. A hajón többek között kávé is volt, ami igen jól esett különösen azoknak, akik a fedélzeten voltak.  Az emberek jöttek-mentek, hol a hajó egyik oldalán, hol a másikon figyelték a tájat. A kapitány szólt is, hogy talán nem kellene mindenkinek egyszerre a jobb- vagy bal-oldalra szaladni.és én gyorsan leellenőriztem, hol is vannak a mentőövek. Kattogtak a fényképezőgépek, megörökítve a szigetek változó formáit és színét, a folyót és a partot.

A hajóút befejeztével és rövid buszozás után egy folyóparti vendéglőben jóízű vacsora várta az egész társaságot. Kinn terítettek, még mindig sütött a nap és hála a jó szervezésnek, a kiszolgálás gyors volt, méltó befejezése egy jól sikerült rendezvénynek.

Este nyolckor értünk vissza Montreálba.     

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.