Magyar Krónika
Lefagytak a Balatont vizsgáló kutatók, mitológiai rémlények élnek a magyar tenger mélyén
Magyar Krónika 2023. 07. 25. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A szakemberek olyan lényeket találtak a Balaton mélyén, amiktől már az ókori görögök is rettegtek.
Mitológiai lények a Balatonban - ezzel a címmel adott ki közleményt a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, miután különleges élőlényekre bukkantak a magyar tengerben. Az intézet közlése szerint a szakemberek több száz zöld hidrát gyűjtöttek be a Balaton lápos részeiről, illetve kisbelfolyóiból, amiket kontrollált laboratóriumi körülmények között tartanak életben kisméretű akváriumokban.

A kutatóintézet ugyanis a zöld hidrában élő zöldalgák működését tervezi vizsgálni egy cseh-magyar tudományos kooperáció keretében, amiben a terület Jermy Tibor-díjas, nemzetközi hírű szakértője, Tökölyi Jácint egyetemi docens is részt vesz.

A hidrák igen különleges élőlénycsoportot alkotnak: ezeknek a csalánozók törzsébe tartozó édesvízi állatoknak összesen öt faja fordul elő Magyarországon; ezek az apró, pár milliméteres élőlények az aljzathoz kötődve élik életüket, ahol rovarlárvákkal, apró rákokkal, halivadékkal táplálkoznak. Körülményektől függően ivaros és ivartalan szaporodásra - vagyis bimbózásra - egyaránt képesek; élőhelyükön sokszor nagyon nagy számban fordulnak elő.

Ezek közül az állatok közül a legérdekesebb a zöld hidra, ami egy zöldalga fajjal él szimbiózisban. Ennek az együttélésnek a részleteiről még nagyon keveset tudunk, a Limnológiai Intézet kutatói ezért vizsgálják most őket.

Bár nem szabad összekeverni a szezont a fazonnal, a Kutatóintézet mégis élt az újságírók fegyverével, és olyan kattintós, hatásvadász címet adtak a hivatalos közleményüknek, ami bár valóban ötletes, mégsincs sok köze a tartalomhoz. A mitológiai hidra, vagy Hüdra egy ősi, kígyóra emlékeztető vízi szörnyeteg, aminek rengeteg feje volt, és mérgező lehelete. A görög mitológia szerint Lerné mocsarában, Argoliszban volt a búvóhelye, ahol egy, az alvilágba vezető víz alatti átjárót őrzött. A Hüdrával Héraklész, vagyis Herkules is megküzdött - ezt a Disney is megjelenítette az 1997-es rajzfilmjében.