Magyar Krónika
A Mall of America kanadaiak tulajdona
Magyar Krónika 2023. 06. 07. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Baseball, almás pite és vásárlás – mindhárom amerikai kedvenc.
Így kissé meglepő lehet, hogy az ország egyik legnagyobb bevásárlóközpontját északi szomszédaink felügyelik. Így van: a Mall of America kanadaiak tulajdona. Neve ellenére a nagyméretű bevásárlókomplexumot – amely Minneapolis mellett, a minnesotai Bloomingtonban található – a Triple Five Group, egy kanadai kiskereskedelmi és szórakoztatóipari konszern fejlesztette ki. Figyelemre méltó, hogy bár a Mall of America valóban hatalmas, méretében egyszer felülmúlta a West Edmonton Mall, egy kanadai bevásárlóközpont, amelyet ugyanaz a cég épített az 1980-as években, és amely évtizedekig Észak-Amerika legnagyobb bevásárlóközpontjaként uralkodott.

Egy ilyen óriási méretű bevásárlóközpont irányítása nem kis teljesítmény. Az egykori Minnesota Twins and Vikings stadion helyén található 4,2 millió négyzetméteres Mall of America kezdeti építése három évig tartott. Amikor 1992-ben megnyílt az ajtó, a területen 330 üzlet működött, és becslések szerint 10 000 alkalmazottal. Az azóta eltelt évtizedekben a szórakozóhely 5,6 millió négyzetlábra nőtt, és 520 üzlettel és 60 étteremmel teli. Azok számára, akik nem szeretnek vásárolni, több dolguk van, mint csak várakozni az étteremben – ma a Mall of America ad otthont egy 13 képernyős mozinak, egy fedett vidámparknak, egy minigolfpályának és a legnagyobb akvárium Minnesota államban.