Magyar Krónika
The Amalfi Coast
Magyar Krónika 2023. 06. 07. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Mindig is szerettem volna meglátogatni azt a helyet, ahol a szüleim nászútjukat töltöttem: Caprit.

Eddig soha nem jutottam el oda.
Így hát vettem egy nagy levegőt, miközben Budapesten jártam, és rábeszéltem néhány barátomat (az egyikről tudtam, hogy rendkívül jó sofőr), hogy béreljenek egy kis terepjárót, és csatlakozzanak hozzám az Amalfi-partra.
Nápolyba repültünk, és Sorrentóba mentünk. Az utazás során számos dolgot felfedeztem: a) az Amalfi-part az a hely, ahol a világ összes robogója és motorja elpusztul, és b) a környék bejárásához fizikailag nagyon fittnek és rendkívül türelmesnek kell lennie.
Miért?
Mivel szinte nincs parkolóhely a cél közelében, gyalogolni kell, és gyalogolni kell, hogy elérje azt, majd órákig kell sorban állnia, hogy hozzáférjen ahhoz, amit látni, megkóstolni vagy akár fényképezni szeretne. Úgy tűnik, a világ teljes lakossága megőrült attól a vágytól, hogy a COVID-töltelékkel együtt utazzon – mindenhonnan mindenhová.
Sorrento
Szerencsés voltam. Vezetőink ügyességének köszönhetően Sorrentón és Positanón keresztül tudtunk autózni, majd Amalfit, sőt Ravellot is követtük, mindegyik szebb, mint a másik.
Hogy sikerült visszajuttatnia minket Sorrentóba anélkül, hogy az autónkon karcolás lenne a keskeny, vadul kanyargós utakon, amelyeken hatalmas buszok zsúfolódtak tele bámészkodó turistákkal, robogók és motorkerékpárok cikáznak a forgalomban nyaktörő sebességgel, véleményem szerint csoda.
Fél órát álltunk sorban, hogy jegyet vásároljunk a capri kompra, aztán még harminc percet álltunk a sorban, hogy felszállhassunk. Capriban ismét sorba kellett állni a jegyekért (csak helyben kapható) egy hajós szigettúrára.
Amalfi
Az utazás során (amelynek a híres Kék-barlang meglátogatása kellett volna) rájöttünk, hogy másfél órát kell várni a barlangba való bejutásig. Összebarátkoztam egy fiatalemberrel, aki üveg vizet árult a fedélzeten. Kiderült, hogy ő a fia annak a cégnek az elnökének, amely tizenkét, egyenként 400 ember befogadására alkalmas hajót birtokolt, és a sziget körül turistákkal repítette a vizeket.
Ravello
Azt mondta: "Még két hajónk van rendelve, mert csak egy tucattal nem tudunk lépést tartani a keresettel." Hozzátette, miközben adott egy kis üveg vizet ingyen. „Ennek nem lesz jó vége. Caprit megfojtja a turizmus.”