Magyar Krónika
Minden, ami hungarikum, egyetemes érték is
Magyar Krónika 2023. 05. 24. eseményHARANGOZÓ ÉVA
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Fennállásának tizenkettedik évfordulóját ünnepelte a Hungarikum Szövetség.
Papp László, miután a 3. menetben kiütötte francia ellenfelét, Francois Anewyt Párizsban, 1958. december 15-én. Fotó: Europress/AFP/archív

Minden, ami hungarikum, egyetemes érték is – hangzott el a Hungarikum Szövetség (Husz) tizenkettedik évfordulójára rendezett ünnepségen, péntek délután. Az eseményen − amelyet a budapesti Semmelweis Szalonban tartottak − Birinyi József, a szövetség elnöke kifejtette: együtt szeretnének ünnepelni az alapító tagjainkkal, jelenlegi és volt tagjainkkal, partnereinkkel, akik vállvetve segítették és szolgálták a Hungarikum Szövetség tizenkét éves sikeres közhasznú tevékenységét, az érték a mérték célt, a kiemelt értékekkel, hungarikumokkal való elkötelezett foglalkozást, a nemzet- és országmárka erősítését. Birinyi József beszédében megköszönte munkatársainak, hogy a hungarikumtörvény és -stratégia kidolgozásában részt vettek.

Mindig a közösségi érékből tudtunk erőt meríteni. Ha mi ezt nem tanítjuk meg gyermekeinknek, más nem teszi meg helyettünk

− fogalmazott az elnök, hangsúlyozva, hogy a szövetség többek közt részt vesz az oktatásban, különböző képzésekben is: együttműködnek például a Corvinus Egyetemmel és az Óbudai Egyetemmel is, az értékmenedzsment oktatás területén. Ugyanakkor részt vesznek a tehetséggondozásban is.

Az eseményen bemutattak számos világraszóló, értékteremtő hugarikumot: többek között szó volt Neumann János életművéről, akit Beck György, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnöke mutatott be. Emellett a Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó életművéről szóló dokumentumfilmet is megtekinthette a közönség, majd rövid beszélgetés zajlott ifj. Papp Lászlóval. A világhírű ökölvívó fia emlékeztetett, édesapja egy mindenki által szeretett ember volt, nem csak ismert vagy elismert, és egész életében megmaradt szerény embernek.

Később Mathiász János világhírű szőlész-borász életművéről hallhatott a közönség, akit Barossné Mathiász Dóra, a HUSZ alelnöke mutatott be.

Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke Debrecen kiemelt értékeiről beszélt előadásában, többek között a cívis
hagyományokról, a cifraszűrről, a Csokonai-kultuszról és a Déri Múzeumról. A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház hungarikum értékeiről Mándó Zsuzsanna főigazgató és intézményvezető számolt be.

A hungarikumok közé tartozik Huszka Jenő, a magyar operett és szerzői jogvédelem megteremtője is – a közönség részletet hallhatott az első Huszka-operettből: Bob Herceg belépőjét Pfeiffer Gyula, az Operettszínház fő-zeneigazgatója zongorakíséretével Homonnay Zsolt, az Operettszínház művésze adta elő.