Magyar Krónika
Rendkívüli üstökös száguld a Föld felé
Magyar Krónika 2023. 03. 13. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A legfényesebb csillagokkal vetekszik majd annak az üstökösnek a fénye, amelyet nemrég fedeztek fel a Naprendszerünkben. A Tsuchinshan-ATLAS elnevezésű kométa 2024 októberében közelíti meg bolygónkat, és ha minden jól megy, szabad szemmel is kiválóan megfigyelhető lesz.
Illusztráció (Fotó: NASA)

A C/2023 A3, másképpen Tsuchinshan-ATLAS nevű üstökös jelenleg a Jupiter és a Szaturnusz között tartózkodik, mintegy 290 664 km/h sebességgel száguld a Nap felé, és valószínűleg 2024. október 13-án közelíti meg legjobban a Földet – írja a Space.com. Az égitestet először az ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) aszteroidafigyelő rendszer vette észre február 22-én, de a kínai Purple Mountain Observatory (PMO) – más néven Tsuchinshan Csillagvizsgáló – csillagászai is önállóan megfigyelték már januárban, innen az üstökös kettős elnevezése.

A tudósok becslése szerint az üstökös 80 660 év alatt kerüli meg a Napot, s várhatóan 2024. szeptember 28-án kerül legközelebb csillagunkhoz.

2024 júniusában már amatőr csillagászati távcsövekkel is megfigyelhető lesz, október végén pedig kedvező viszonyok között szabad szemmel is jól láthatóvá válik. Ekkor akár az égbolt legfényesebb csillagaival is vetekedhet majd a fénye, bár a szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy ez a legoptimistább forgatókönyv, hiszen a következő másfél évben sok minden történhet az üstökössel. A Nap közelébe érve akár szét is eshet, megsemmisülhet.
Aki követni szeretné az égitest útját, a SkyLive oldalán megteheti.

MAGYAR NEMZET