Magyar Krónika
Utcát neveztek el Törőcsik Mariról
Magyar Krónika 2023. 02. 28. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Egykori lakhelyén, a Vas vármegyei Velemben neveztek el utcát a színésznőről. A 2021-ben elhunyt színészlegendának az 1970-es évek óta volt háza a községben, élete utolsó éveiben nagyon sokszor járt oda, gyakorlatilag ott is élt. Az Origó beszámolója szerint egy olyan utcát neveznek el Törőcsik Mariról, amelyben új építésű házak sorakoznak. 
Egykori lakhelyén, a Vas vármegyei Velemben neveztek el utcát a színésznőről.

Bodrogi Gyula első hallásra beleszeretett Törőcsik Mariba

Amikor először láttam őt, egy népdalt énekelt a főiskolán. Én már ekkor egy nagyon nagy színésznőt láttam – nyilatkozott a színész.

Az ünnepélyes avatást Törőcsik Mari halálának második évfordulóján, április 16-án tervezik megtartani, a névadás azonban már hivatalosan is megtörtént, a táblák is készülnek

Törőcsik Mari ragyogása
Törőcsik Mari művészetének egyik legfontosabb kulcsa, hogy nem eljátssza a szerepet, hanem átlényegül. Vele kapcsolatban úgy érzi az ember, hogy nincs is szükség semmilyen játékra, a néző időről időre az átlényegülést akarja látni, mert katartikus élmény.

Törőcsik Mari ragyogása

Van négy kép Törőcsik Mariról, ami beleég az ember emlékezetébe, ha megnézi a Körhintát.

Van négy kép Törőcsik Mariról, ami beleég az ember emlékezetébe, ha megnézi a Körhintát. Az egyiken, amikor az élet nehézségeiről beszélnek a szülei és a leendő jegyese a vásárban, a fiatal lány nem akarja hallani a sok rájuk váró bajt, és egy katicabogarat kezd el figyelni. Ujjára veszi, nézi, addig nézi, amíg a bogár el nem repül. A jelenet az érzelmek szabadságáról szól, a könnyedségről, a szemtelen fiatalságról. Ezt követi aztán a vurstli hajójában való hintázás, majd a körhintában a lélek szabadon szárnyalásának képei: „Repülünk, Mari!” És ekkor látható a második kép, amit soha nem felejt a néző. Törőcsik Mari körhintában repülésének képei. Tekintetében a boldogság, ami az élet, a fiatalság és a szabadság szimbóluma.

Origo