Magyar Krónika
Külföldön is egyre népszerűbb a Tisza-tó
Magyar Krónika 2023. 02. 28. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Minden várakozást felülmúlt 2022-ben a magyar turizmus teljesítménye; az ágazat továbbra is emelkedő pályán mozog, így a szektor teljesítménye idén meghaladhatja a 2019-es rekordévben elért eredményeket – mondta nemrég Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatóságának elnöke.
A Tisza-tó – más néven Kiskörei víztározó – látképe. (Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László)
Tavaly 14,2 millió vendég csaknem 40 millió vendégéjszakát töltött el Magyarországon, ez csaknem 40 százalékos bővülés 2021-hez képest és csupán 5 százalékkal marad el a 2019-es szinttől. A magyarok nyáron főként a Balatont keresték fel, itt csaknem 8,8 millió vendégéjszakát töltöttek el, a második helyen 2,6 millió vendégéjszakával a Mátra-Bükk térsége áll – írja a Heves vármegyei hírportál, a heol.hu.

Dr. Benkő Béla a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke a Heol-nak kifejtette, 2021-hez képest a 2022 sokkal jobbnak tekinthető. Tavaly százezer vendég érkezett a térségbe, a vendégéjszakák száma pedig összesen 225 ezer volt, azaz 28 ezerrel többen jöttek mint az azt megelőző évben. Összességében azt mondta, az elmúlt tíz év egyik legjobbja volt a 2022-es esztendő.

Tisza-tó is népszerű volt. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ szerint, 2022 első tizenegy hónapjában 26 ezer vendég 60 ezer vendégéjszakát töltött Poroszló szálláshelyein. Ez 10 százalékkal több vendéget és 2 százalékkal kevesebb vendégéjszakát jelent 2021 első 11 hónapjához viszonyítva. 2019 azonos időszakához képest a vendégek számában 58 százalékos növekedés figyelhető meg, a vendégéjszakaszám pedig 45 százalékkal nőtt. A községben a szálláshelyi forgalom 95 százaléka belföldiekhez köthető.

Magyar Nemzet