Magyar Krónika
Ékszercsodák 1848 szellemében
Magyar Krónika 2023. 02. 28. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Az Aurora FolkGlamour márka küldetése, hogy a magyar népviseleteket, hímzésmintákat iparművészként újraértelmezze és beillessze a mai világba. Most többek között Petőfi Sándor és kora inspirálta ékszercsodákkal jelentkezett a tervező.
Aurora FolkGlamour ékszercsodák (Fotó: Aurora FolkGlamour)

Az Aurora FolkGlamour kollekcióival egymást követő öt évben Hungarikum díjat nyert. A  tervező, Németh Hajnal Aurora a népviselet napja nagykövete és a Népviseletért díj tulajdonosa is egyben. 

Petőfin kívül például Kölcsey Ferencet is ünnepli a kollekció (Fotó: Aurora FolkGlamour)

2023-ban ünnepeljük Petőfi Sándort, Madách Imrét és Kölcsey Ferencet, illetve a Himnusz születését. A tervező szeretett volna méltó emléket állítani ennek a kerek évfordulónak, s nagy elődeink munkásságának: 
Az egyedi ékszereimhez igazi 1848-as érmeket kerestem, Patrona Hungariae, vagyis Magyarország védőasszonya motívummal, illetve a Szent Koronával és címeres-angyalos ábrázolással. Ezekkel az antik tárgyakkal is megidézem azt a kort, amiben az ünnepelt művészeink éltek.
Petőfi Sándor esetében alföldi mintákat tervezett a Talpra, magyar, hí a haza! idézettel, Madách ékszerében pedig az Ember, küzdj és bízva bízzál! sort véste a medálokra, miközben palóc minták ölelik körbe az érmeket. A Himnusz gyönyörű üzenete: Isten, áldd meg a magyart! a népművészetben napraforgó-ábrázolást hívott elő, hiszen az ég-Isten felé fordulás jelképe.

Minden medálon a piros-fehér-zöld színek jelennek meg, de csavaros árnyalattal, hiszen az egész kollekcióval azt szerettem volna elérni, hogy mai, de méltó módon ünnepeljük a múltat, divatos és gyönyörű formában.

MAGYAR NEMZET