Magyar Krónika
Alfred Nobel, a pusztítás és a béke atyja
Magyar Krónika 2023. 01. 26. eseményROBERT MILLER
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Alfred Nobel, a pusztítás és a béke atyja

Manapság Alfred Nobelről leginkább a róla elnevezett díj jut mindenkinek az eszébe. Tulajdonképpen ez volt a végakarata is, hiszen nem számított különösebben népszerű vagy kedvelt személyiségnek a kortársai körében. De mi is vezetett el a világszerte megbecsült, rangos díj megalapításához?

A dinamit atyjának, Alfred Nobelnek volt honnan örökölnie a robbanószerek iránti érdeklődését. Édesapja, Immanuel Nobel maga is feltalálóként dolgozott, noha eleinte sikertelenül próbálkozott a mérnöki pályával.

Amikor 1833-ban Stockholmban megszületett a fia, nem volt kilátástalan anyagi helyzetben, 1837-ben azonban csődbe ment, és a hitelezői elől külföldre menekült. Alfred és testvérei az édesanyjukkal, Andriette Nobellel maradtak, akinek kis fűszerüzletéből éldegéltek.

Immanuel Nobel egyenesen Oroszországba ment, ahol sikerült megnyernie magának I. Miklós orosz cárt, akinek a figyelmét egy víz alatti akna feltalálásával hívta fel magára. Ezt követően gyárat alapított, amely hadimegrendelésekre szakosodott. 1842-ben a család újra egyesülhetett, mivel Andriette a gyerekekkel Szentpétervárra költözött. Nobelék vállalkozása különböző termékek széles palettáját állította elő, torpedókat, rétegelt falemezeket vagy éppen gyári gépeket.