Magyar Krónika
Szobor avatás Székesféhérváron
Magyar Krónika 2022. 11. 08. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Minden idők legsikeresebb magyar olimpiai szereplésének, a Helsinki Olimpia 70 éves jubileuma tiszteletére felavatott Helsinki Olimpia Hősei emlékmű csodálatos avatási ünnepsége.
Fővédnök Prof. Dr. Kásler Miklós miniszterelnöki biztos, tervezte Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész, ötletgazda Kű Lajos az Aranycsapat Alapítvány elnöke, kivitelezte Reneszánsz Zrt.

Az avatási ünnepségen közreműködött Tolcsvay Béla és Mészáros Elek János énekmondók, Döbrentei Kornél költő, Sinkovits-Vitay András színművész, az Ismerős Arcok együttes, a 100 tagú cigányzenekar zenészei és Boros Mihály zongoraművész.

Ünnepi beszédet mondott Prof. Dr. Kásler Miklós fővédnök, miniszterelnöki biztos, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és az Aranycsapat Alapítvány nevében Kű Lajos elnök. Az emlékművet Spányi Antal megyés püspök áldotta meg.

A rendezvényen több közszereplő is jelen volt. Többek között Duray Miklós felvidéki író, egyetemi tanár, Kondor Katalin újságíró, egykori rádióelnök és Fábián László a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára mellett Rejtő Ildikó, Sákovicsné Dömölky Lídia, Bodnár András, Foltán László és Dunai Antal olimpiai bajnok sportolók.

Prof. Dr. Kásler Miklós is teljes mellszélességgel támogatja, hogy az olimpiák előtti eskütétel a jövőben az emlékműnél legyen és a helsinki olimpiai hőseinek életútja legyen tananyag, váljanak példaképpé ezek a sportolók a következő nemzedékek számára.