Magyar Krónika
Újra látható az ország Aranyvonata
Magyar Krónika 2022. 10. 03. eseményLÓRÁNT KÁROLY
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A Szent Korona és a jogar, valamint idén először a Szent Jobb élethű másolatával várta az érdeklődőket az Aranyvonat – írták a különleges szerelvény megérkezését dokumentáló videóhoz kommentárban a szervezők
Kiállították az ország egyik legkülönlegesebb tárgyi emlékét az Alkotmány utcában
Fotó: MH/Purger Tamás

Az Aranyvonat speciális körülmények között érkezett a dunakeszi járműjavítóból az Alkotmány utcába. Az impozáns kocsiszerelvény az államalapító halálának 900. évfordulójára készült 1938-ban. Az aranyvonat vasúti szerelvénye 1945 januárjában indult útnak Ausztria felé. A szerelvénnyel a jegybank 30 tonna aranykészletét, nagy összegű devizatartalékait, valamint letétbe helyezett értékeket, dokumentumokat akarták nyugatra menekíteni. 

A szerelvényen belül a második világháború alatt a Szent Jobbot országos körútra szállító vasúti kocsi is megsemmisült – tartalmazza a videóhoz fűzött kommentár, amelyben arról is írnak, hogy a kocsi rekonstrukciójának 2015-ben láttak neki.
A Szent Korona és a jogar, valamint idén először a Szent Jobb élethű másolatával várta az érdeklődőket az Aranyvonat

A Szent Korona és a jogar, valamint idén először a Szent Jobb élethű másolatával várta az érdeklődőket az Aranyvonat
Az impozáns kocsiszerelvény az államalapító halálának 900. évfordulójára készült 1938-ban

Számos érdekességet állítottak ki augusztus 20-án az Alkotmány utcában
A Városok sétánya augusztus 20-án
A Budakeszi Kulturális Alapítvány kezdeményezésére indult a helyreállítás, amelynek eredményeként most augusztus 20-án adták át a feltámasztott Aranyvonatot, amelyet az idei ünnepségsorozaton is megtekinthetnek a látogatók.