Magyar Krónika
Elhunyt Nichelle Nichols, a Star Trek-sorozat Uhura hadnagya
Magyar Krónika 2022. 08. 02. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Elhunyt Nichelle Nichols amerikai színésznő, a legendás Star Trek-tévésorozatból ismerős Uhura hadnagy.
Nichelle Nichols leghíresebb szerepében, Uhura hadnagyként
Fotó: AFP/Paramount Television/Gene
Nichelle Nichols 89 éves volt. Az újmexikói Silver Cityben hunyt el szombaton. Az általa alakított leghíresebb karakter az Enterprise űrhajó kommunikációs tisztje volt. Múlt éjszaka természetes halállal elhunyt édesanyám, Nichelle Nichols” – írta Kyle Johnson. Fénye azonban, mint a most először látott, ősi galaxisoké, megmarad számunkra és a jövendő nemzedékeknek, hogy tanuljunk és ihletet nyerjünk belőle– tette hozzá.

Nichelle Nichols 1966-tól több mint 25 éven át alakította az Enterprise űrhajó kommunikációs tisztjét, Uhura hadnagyot a tévében és később a mozifilmekben, áttörve a hatvanas évek amerikai sztereotípiáit, amelyek a fekete bőrű színésznőknek legfeljebb cselédszerepeket juttattak.

Nevezetes volt ebből a szempontból a sorozat 1968-ban forgatott egyik epizódjában csókja fehér bőrű színésztársával, a Kirk kapitányt alakító William Shatnerrel. Ez volt ugyanis az amerikai televízió történetében az első ilyen csók. Utoljára a Star Trek: A nem ismert tartomány című, 1991-es filmben játszotta a nevezetes szerepet.

A színésznő az 1970-es évek óta a NASA hivatalos nagyköveteként a Star Trek-sorozattal szerzett hírnevét felhasználva népszerűsítette az amerikai űrkutatási hivatalt. Munkája révén számos női, afroamerikai és más kisebbségekhez tartozó munkatárs került a NASA-hoz.

Nichelle Nichols már évek óta egészségügyi gondokkal küszködött, 2015-ben egy stroke-on esett át.