Magyar Krónika
Négy földrész diaszpórában élő magyarjai állítanak ki a Bálnában
Magyar Krónika 2022. 06. 21. eseményVarga Klára
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Potápi Árpád: Magyarnak lenni nemcsak származás, hanem kulturális vállalás kérdése.
Budapesten, a Bálna Kulturális Központban négy földrészen, a diaszpórában élő magyar képzőművészeink alkotásaiból nyílt meg a Magyar | Művész | Világ című tárlat.
Bonapartien Eduardo és Mihályfy Kinga,az ottani Regős Táncegyüttes vezetői Argentínából érkeztek a megnyitóra
Fotó: MTI/Mónus Márton
Az ünnepélyes megnyitón Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében felidézte, hogy az elmúlt tizenkét év kormányzati intézkedései megerősítették a nemzeti összetartozás érzését, amely kézzelfogható élménnyé vált 2022-re. Kiemelte, hogy a Magyarság Háza az elmúlt évtizedben kiemelkedő szerepet töltött be az összmagyarság kultúrájának ápolásában, a magyar identitás erősítésében.

Ami a magyarokat összeköti, az a közös történelmünk, kultúránk, hagyományaink, művészetünk, ez vált kézzelfoghatóvá itt, Budapesten – állapította meg. Hangsúlyozta, hogy magyarnak lenni nemcsak származás, hanem kulturális vállalás kérdése is. Főként a diaszpórában élő harmadik, negyedik generációs magyaroknál, akik azért tartanak ki az ősök hagyományai mellett, mert büszkék arra az örökségre, amely bennünket összeköt. Ez látható a világ különböző tájain élő magyar alkotók munkáit felvonultató tárlaton.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója az ünnepélyes megnyitón köszönetet mondott annak a huszonkét képzőművésznek és családtagjaiknak, akik elfogadták az intézmény meghívását, és Budapestre utaztak erre az alkalomra. A programon közreműködött Mihályfy Kinga és Bonapartian Eduardo, az argentínai Regős táncegyüttes vezetői, akiknek Pertis Katica és barátai húzták a talpalávalót.

A Magyarság Háza 2021-ben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját, ebből az alkalomból képzőművészeti pályázatot hirdettek, amelyre csaknem háromszáz pályamű érkezett, azok közül választották ki a kiállításon szereplő harminchét alkotást.

A tárlatot több országban is bemutatták, elsőként tavaly novemberben az ausztriai Innsbruckban láthatta a közönség, majd a szerbiai Topolyán, később Székelyudvarhelyen és Szatmárnémetiben, most pedig július 30-ig a budapesti közönség tekintheti meg.

A kiállításon Dél-Afrikától Ausztrálián át Kanadáig és az Egyesült Államokig számos ország diaszpórában élő magyar alkotója képviselteti magát. A tárlaton festmények, fotók, textilkreációk, plasztikák egyaránt szerepelnek. A világ különböző tájain élő magyar művészek alkotásaiból katalógus készült, amelyben az alkotók életútját is bemutatják. Az utazókiállítás következő helyszíne ősszel Ausztrália lesz.