Magyar Krónika
Belépő kell Velence látogatásához
Magyar Krónika 2022. 04. 25. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Júniustól életbe lép a turisták számát szabályozó, évek óta tervezett rendszer
Az online regisztrációval is a kirándulók rohamát akarják megfékezni
Fotó: AFP/NurPhoto/Mauro Ujetto

Júniustól kísérleti jelleggel, a jövő év elejétől pedig végleges hatállyal bevezetik az előjegyzési rendszert az egynapos turisták esetében Velencében.

Luigi Brugnaro polgármester a La Repubblica című lapban jelentette be, hogy júniustól életbe léptetik az évek óta tervezett előjegyzési és belépődíjas rendszert az egyre növekvő turistaáradat szabályozása érdekében. A polgármester szerint Velence a világon az első olyan város, ahol belefognak ebbe a „nehéz kísérletbe”.

Az egy napra érkező, tehát Velencében szállást nem foglaló turistáktól beszedett belépődíj három és tíz euró között lesz majd, attól függően, hogy mekkora a lagúnák városának látogatottsága az egyes napokon.

A díj összegét igyekeznek úgy megállapítani, hogy a turisták száma ne haladja meg a napi negyven-ötvenezret. A pandémia előtt évente harmincmillió ember kereste fel Velencét. A koronavírus-járvány csillapultával fokozatosan visszatértek a turisták, de az első igazi áradatot húsvétkor észlelték: vasárnap 140 ezren, hétfőn csaknem százezren érkeztek.

Az előzetes online regisztrációt kezdetben különféle kedvezményekkel, például olcsóbb múzeumi belépőjegyekkel ösztönzik. Elvárják az előjegyzést a Veneto tartományban élő olaszoktól is, akiknek azonban nem kell fizetniük, és indokolt esetben, például temetés vagy rokonlátogatás esetén regisztrálniuk sem kell.

Elképzelhető, hogy idővel a város legfontosabb belépési pontjain ellenőrző kapukat állítanak fel a rendszer zavartalan működtetése céljából.