Magyar Krónika
Vélemény
Magyar Krónika 2022. 03. 08. eseményThuróczy Richard
Nem szoktam már ide írni, de az elmúlt hetekben nagyon sok ismerős és ismeretlen megkérdezte, hogy mi van Ukrajnában.
Mert nemcsak személyes lehetőségem volt végigkövetni ezt a történetet a kezdetektől (2014-ben Kijevben, Ukrajnában láthattam Donyeket, majd a kettészakadt állam részeként), hanem sok ismerősöm van az ukrán és orosz közéletben. én is, ezért gyűjtöttem össze, mi történik Ukrajnában. És azt is, hogy ez hogyan érinti az európaiakat és az oroszokat.

Felejtsd el az orosz, ukrán, európai és amerikai propagandát! Vegyük észre, hogy Ukrajna két (ha hozzávesszük az EU-t, ami még nem katonai szövetség a franciák miatt, akkor két és fél) atomhatalom között van. A függetlenség után Ukrajna feladta nukleáris fegyvereit. Körülbelül olyan közeli az esélye, hogy atomfegyverekkel rendelkezik (úgy értem, hogy engedi neki), mint Iránnak vagy Észak-Koreának. Körülbelül ez az első alkalom, hogy a nagyfiúk gondoskodnak arról, hogy ne legyen új belépő ebben a klubban. Tehát ez az alaphelyzet.

Mivel Ukrajnának nukleáris blokkjai vannak, minden polgárháborús háború világháborúhoz vezetne. Mindenki a Budapesti Memorandumra hivatkozik, amelyben a nagyfiúk a britektől a franciákig és az oroszokig megegyeztek abban, hogy ha Ukrajna leszereli az atomfegyvereket, azzal "garantálják" Ukrajna területi integritását. Csak egy dolog hiányzik erről az egyetlen A4-es oldalról: Mit jelent a garancia. Felelősség nem jár, így ez csak egy papír, amit aláírtak az ukránokkal, hogy lemondjanak a nagy vasról. Ez egy nyilvánosan elérhető szöveg, csak rá kell keresni a google-ban. Úgy vezették őket, hogy elhiszik, hogy a papír ér valamit, és hivatkoznak rá.

Ukrajnának mindig vannak problémái, amikor megpróbál egyik vagy másik irányba menni. Amint elindul Oroszországba, sokan EU-zászlókkal mennek ki a Maidanba. Amint kilépnek az EU-ba vagy közvetlenül a NATO-ba, elég fájdalmas problémáik lesznek a másik oldalról. A mindkét oldalról érkező nyomás nem véletlen vagy belülről keletkező nyomás. Kívülről csúfolják őket.

Azt mondják, Putyin "még mindig képes megszállni Ukrajnát" Miből gondolják, hogy Putyin kivételesen éles emberből hirtelen idiótává vált? Hány orosznak van rokona Ukrajnában? Hány ukránnak van rokona Oroszországban? Hány kölcsönös vállalkozás működik a két országban a mai napig? És bár az oroszok többsége nagyon szereti Putyint, még erős propagandával sem tűrné el, hogy rokonainkat bombázzák. Eközben Ukrajnából 40 millió fővel 10 millió ember ment külföldre, ez az ország lakosságának egynegyede. És messze nem mindenki választotta az EU-t: 3-4 millióan költöztek Oroszországba.

A mostani hangos ijesztgetés kezdete óta 14 milliárd értékű beruházás szállt ki Ukrajnából. Egy dollárban. Az Ukrán Központi Banknak 1,5 milliárdot kellett elköltenie dollárt, hogy valahogy összekapcsolják az ukrán hrivnyát egy lélegeztetőgéppel. Az a személy, aki legutóbb 100 dollárért vett ukrán állami papírt, ma nem kap 70 dollárt. Mivel a légitársaságok biztosítói nem fedezik az Ukrajnába irányuló vagy az Ukrajnába irányuló járatokat, a légitársaságok nem repülnek ebbe az országba. És most nem szállítanak a hajók sem embert, sem árut oda a Fekete-tengeren. Ha ezt még a vasúti fuvarozási cégek biztosítói is megtehetik, Ukrajna lényegében teljes gazdasági blokád alá kerül. Amikor Ukrajna a legnagyobb intenzitással sodródott a polgárháború felé, és annak idején Odesszában, Harkovban és Dnyipropetrovszkban egyesek kettészakadt államokat próbáltak létrehozni, még akkor sem távoztak a nyugati és keleti diplomaták, nem zárják be az irodákban és nagykövetségek. De 2014-ben, a Majdan után nem rendőrt lehetett látni az utcákon, hanem a Pravij Szektorost, a magukat igazságosnak valló szélsőségesekkel, igen. Onnan tudom, mert foglaltam egy szállodai szobát Kijev központjában, amikor a Juventus rádióműsorává alakítottam. Ha volt olyan időszak, amikor egy külföldinek nem kellett volna maradnia, most az volt.

Tehát mi történik akkor valójában? pénzt keresni. Leginkább gázon, olajon és egyéb energiahordozókon. Hogy valójában miért történik ez az egész cirkusz, az elsősorban arról szól, hogy az EU kitől vásárol gázt: Oroszországtól kábelen vagy az Egyesült Államoktól LNG-hajókon. Ez egy csomó pénz. Ez teljesen túl sok. Ennek a pártnak a mérete a következő számokból derül ki: Míg Ukrajna 10 milliárdot veszít, addig az Európai Unió 1,2 milliárd eurót adott Ukrajnának. Franciaország külön 200 millió, Németország külön 150 millió. Az USA és Nagy-Britannia is adott 1-2 milliárdot, más a forrás. De egyikük sem adott nekem semmilyen segítséget, csak egy bizonyos kölcsönt. Mi az a kölcsön? Osztály Mihez vezet az adósság? Függőség, elkötelezettség. Ha pedig ekkora játékosokról van szó, akkor pénzért is beleavatkozhatnak az országon belüli történésekbe. Közben sok sok millió olcsó munkaerőt kaptak, akiket nem Afrikából vagy a Közel-Keletről kellett idehozni, így könnyebb nekik. A meg nem született, anyagi jogokkal nem rendelkező uniós polgárokat „munkaerő-közvetítő cégeken” hozzák be és helyettesítik. Ja, és sok ukrán földet, gyárat és egyebeket a németek, franciák vagy akár olaszok vásárolnak. Antonov is az Airbus része lesz!

Oroszország azt mondja, köszönöm szépen, fürödnek a pénzben. Az olaj nem rég 42 dollár volt, most 100 dollár. Az európai tőzsdén 200 a gáz, most 1000. Rezsicsöki nélkül Magyarországon is borzalmas gázárak lennének és ha nem lenne ez a - egyébként szerintem tévedett - árplafon az üzemanyagon, ez még jobban belegyűrűzne mindenbe, növelve az árakat és az inflációt. Franciaországban vagy Hollandiában az emberek nagyot néznek tankoláskor vagy éppen akkor, amikor jön a benzinszámla. Hiába keresnek nagyon jól a magyar fizetésekhez képest, nagyon értelmesek is. (Ezekkel az árakkal már nem tűnik olyan rossz választásnak az olcsóbb gázár mellett drágának tűnő amerikai LNG.) De ez lakossági probléma. Valójában a cégek ezt nagyon érzik, Magyarországon is. Amikor X térfogatnyi gázra van szükség egy egységnyi bármi előállításához, és ez a gáz most 5-ször magasabb, mint tegnap, akkor megemeli az árat, vagy bezárhat. Németország (még mindig a Nordic Current 1) és Magyarország egész jól áll a nemrég kötött gázüzlettel, de a többieknek nagyon fáj, ami most történik. Átlagembernek is. Eközben Oroszország bő 36%-kal növelte exportbevételeit a gázon és az olajon kívül: a fémipar, a vegyipar, a feldolgozóipar és sok más iparág remekül érzi magát. Igaz, a szankciók miatt nem exportálják Európába vagy Amerikába, de nem mindegy, hogy kitől kapod a pénzt, ha jól fizetnek.

Senkinek nincs oka háborúra, mert folyik a pénz. De ha az oroszok tényleg támadni akartak volna, azt bármikor megtehették volna az elmúlt 8 évben, amikor az ukrán hadsereg sokkal rosszabb állapotban volt, mint ma. Ennek semmi értelme. A pénzen kívül. A hangos, nagyon nemzeti, nagyon ukrán oligarchák, politikusok és pénzemberek felsorakoztak Kijevben a magánrepülők előtt, hogy elmeneküljenek. A pénzt magukkal vitték Offshoreistanba.

Mikor kezdődött ez az egész? 2010 körül, amikor egy ukrán zseni kitalálta, hogy kirakja az orosz flottát Szevasztopolból és odaadja a NATO-nak, mert többet fizetnek. Ebből nem lett semmi, pedig 2014-ben Ukrajnával is megpróbáltak aláírni egy olyan dokumentumot, amely az EU-val való érdemi együttműködést követelte. Amikor Janukovics ezt nem írta alá, hirtelen sokan megjelentek a Majdanon uniós zászlókkal. Fogadok, hogy mind maguktól mentek. Főleg az elején. Biztos. Majdnem egy évtizede. Ez idő alatt Magyarországot, Szlovákiát, Lengyelországot, Németországot és természetesen Oroszországot fedezték ukrán vendégmunkások. Hazájukból tizenegy külföldre ment. Visszafordíthatatlan és teljes katasztrófa. Emberek tízezrei haltak meg katonaként vagy civilként mindkét oldalon. A szankciók következtében óriási összegeket fektettek be az orosz gazdaságba, ahol ma jobb sajtot, ruhát vagy bort állítanak elő, mint sok uniós országban. Oroszország és Kína összefogott, ahelyett, hogy összeesküdtek volna az EU-val, mondjuk Amerika vagy Kína ellen. Mindenki maga dönti el, hogy „ki támogatja ezt”.

Lehet, hogy polgárháború lesz. Országszünet még várat magára. De kívül ez egy abszolút win-win helyzet. Az egy másik kérdés, hogy meddig tudod emelni a súlyt anélkül, hogy valami igazán nagyot eltörnél. Senkit nem érdekel egy dolog: az ott élők sorsa. Szavakban "jogállamiság" és "fékek és ellensúlyok rendszerének kialakítása" vagy "az európai értékek mentén" természetesen igen. De a valóságban Ukrajna olyan, mint az a fiatal nő, akit három férfi is megkedvelt, nem akart dönteni, így mindenki kedvére használta, aztán elvették az értékeit, majd az út szélére dobták. Aztán minden egyes találkozáskor elmondják neki, hogy ki a hibás, hogy ő a rossz.