Magyar Krónika
Skócia 3000 boszorkánynak bocsát meg
Magyar Krónika 2022. 01. 16. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A tizenhatodik és tizennyolcadik század között több ezer embert próbáltak boszorkánysággal vádolni Skóciában. A skót parlament elé terjesztették az emléküket fehérítő szöveget, amelyről várhatóan 2022 nyarára szavaznak.
Négy boszorkány nyilvános felakasztása. Skót metszet 1678-ból © AFP / *
Ez három évszázaddal ezelőtt volt. Azzal gyanúsították őket, hogy elrontották a termést, baglyokká változtatták az embereket vagy az ördög a bőrükben.

Boszorkánysággal vádolt nők ezreit, szörnyű körülmények között kivégezték, megfojtották vagy elevenen elégették. A történészek Európa-szerte 50-100 ezer nőről beszélnek akkoriban halálra. És ez a boszorkányüldözés Skóciában volt a legvadabb, négyszer-ötször több per volt, mint másutt.

És ellentétben más országokkal, például az Egyesült Államokkal, amely 20 évvel ezelőtt kikiáltotta a híres salemi boszorkányok ártatlanságát, Skóciában még mindig semmi.

Arra a pontra, hogy 2 évvel ezelőtt egy egyesület, a skót boszorkányok elhatározták, hogy az államtól bocsánatot kérnek a skót boszorkányoknak. Ennek a Skóciai Boszorkányok egyesületnek az egyik tagja hivatalos bocsánatkérést követel a skót kormánytól, és nemzeti emlékmű, sztélé, emlékmű létrehozását követeli az igazságtalanul megvádolt nők tiszteletére.

Kampányukat meghallgatták. Nevezetesen Nicola Sturgon miniszterelnök, aki támogatja a kezdeményezést. Olyannyira, hogy az idén hamarosan törvényjavaslatot fogadnak el 3000 boszorkány kegyelméről.

Egy olyan törvény, amellyel nyomást lehetne gyakorolni más országokra, ahol még mindig létezik a boszorkányság, mint például Nigéria, Tanzánia, India vagy Pápua Új-Guinea.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212