Magyar Krónika
Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a "tudományos Oscar-díjat"
Magyar Krónika 2021. 09. 19. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A COVID-19 elleni vakcinák gyors kifejlesztését tette lehetővé a módosított RNS-technológia, az a világra szóló felfedezés, amely a Karikó Katalin és Drew Weissman kutatópáros érdeme. Ezt ismeri el a 2022-es Breakthrough-díj, amelynek élettudományi kategóriájában az mRNS úttörőit tüntetik ki – jelentették be szeptember 9-én. A 3 millió dollár pénzjutalommal együtt járó kitüntetést "tudományos Oscar-díjnak" is nevezik, tudatta közleményében a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csütörtökön. 
Karikó Katalin és Drew Weissman
Fotó: PENN
A 21. század legfontosabb felfedezése Karikó Katalin és Drew Weissman nevéhez fűződik. Az mRNS-alapú technológia és vakcinák adták az alapját a SARS-CoV-2 vírus elleni küzdelemnek, a COVID-19 világjárvány megfékezésének. 

A Breakthrough-díjat 2012 óta adják át. Az eddig elismert személyek közé tartozik például az angol elméleti fizikus, Stephen Hawking; a kitüntetettek között a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) alumnája, Karikó Katalin lett az első magyar tudós, aki megkapja ezt az elismerést.
Az "áttörés díja" – magyarra fordítva – a Breakthrough-díj. Évente három (élettani, fizikai és matematikai) kategóriában ítélik oda. A "tudományos élet paradigmaváltó kutatásait" ismeri el Breakthrough-díj. Ez a világ legnagyobb pénzjutalommal (kategóriánként 3-3 millió dollárral) járó tudományos kitüntetése. A természettudományi kutatókat elismerő, "a tudomány Oscar-díjának" is nevezett elismerést (többek közt) Mark Zuckerberg alapította.

Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemen 1973-1978 között biológus szakon tanult, majd a Szegedi Biológiai Központban végzett kutatómunkája eredményeként alma materében védte meg PhD-dolgozatát, 1982-ben avatták biokémikus doktorrá. A Pennsylvániai Egyetemen 1997-ben kezdett együtt dolgozni Drew Weissmannal. Mérföldkőnek számít 16 évvel ezelőtti, 2005-ben tett tudományos felfedezésük. Az ezt leíró publikációjukból kiderült, hogyan lehet az mRNS-t módosítani annak érdekében, hogy ne okozzon gyulladást és így terápiás célokra felhasználható legyen. Kidolgozták azt a hatékony stratégiát is, amely lehetővé teszi az mRNS szervezetbe juttatását úgy, hogy az elérje a megfelelő célpontot. A Karikó-Weissman kutatópáros megnyitotta az utat az életmentő vakcinák megalkotásához, amikor a COVID-19-pandémia 2020-ban megrendítette a világot. Az mRNS-alapú oltóanyagot a világ közel kétszáz országában alkalmazzák.

Innovatív együttműködésükért és felfedezéseikért a két kutató közösen nyerte el a "Nobel-díjhoz vezető útra terelő" Rosenstiel- és Horwitz-díjat. 2021. szeptember 9-én bejelentették: Karikó Katalinnak és Drew Weissmannak ítélik oda a világ legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerését, a Breakthrough-díjat az élettudomány kategóriában. Ez a 2022-es "Breakthrough Prize in Life Sciences". MH
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212