Magyar Krónika
Liberális, demokrata, (pusztulásba) haladó világunk
Magyar Krónika 2020. 11. 27. események Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Nem tudom, hogy a durvuló járványhelyzet teljesen le köti-e a figyelmünket, vagy érdekel-e egy kicsit például az amerikai elnökválasztás?
A magam részéről nem foglalkozom a csaltak, nem csaltak kérdéssel. Volt viszont egy szempont, ami miatt Trump győzelmének örültem volna. Szembe szállt a korszellemnek is mondható felfogással, amit több néven is illetnek. Mondják, liberálisnak, demokratának, haladónak (=progresszívnek). Mindegyik szó hazugság.

Trump tabudöntögető ember volt, és sok olyan tabuval szembefordult, amivel szembe kellene fordulnia minden normális embernek. Egyetlen példát mondok: a terhességmegszakítás állítólag a nők emberi joga. Nyilvánvalóan nem az. Nincs is egyetlen olyan emberjogi egyezmény vagy törvény, amelyben ez szerepelne. A magzat helyzete talán az Egyesült Államokban a legbizonytalanabb az egész világon: a születés pillanatáig megengedett. (Csoda-e, hogy volt egy szülész, aki nem bajlódott azzal, hogy az érett magzatokat az anyaméhben ölje meg, hanem megszületés után "félre tette" a csecsemőt, aki persze magára hagyva hamarosan meghalt. Igaz, ezért börtönbe került.) A Trump adminisztráció tiltakozott az ENSZ-ben is a terhességmegszakítást joggá tevő törekvések ellen, és támogatta, hogy a fájdalomérzésre képes magzatokat már ne lehessen elpusztítani, illetve hajlott arra, hogy a szívhangok észlelése legyen a határ. Fellépett az abortuszipar ellen is, megvonta az ennek támogatását szolgáló költségvetési tételeket. Ennek most vége. Kérdés, hogy lendületét veszti-e az Egyesült Államokban most erőteljes életvédő tevékenység?

Olvastam, hogy egy - talán manöken foglalkozású - hölgy születendő gyermekéről azt mondta, hogy partnerével együtt nem foglalkoznak azzal, hogy fiú vagy lány a gyerek, e kérdésben majd ő maga dönt 18 éves korában. Ebből láttam, hogy a mai liberális, demokrata, haladó világnak elment az esze. Trump nem ezt a vonalat vitte. Várható, hogy a fenti gondolkodásra vezető eszméket - "értékeink, vívmányaink" jelszóval - egyre agresszívebben fogják terjeszteni. Az agresszió mértékét megsejthettük a Fekete Élet Számít mozgalom akcióiban. Lesz-e az Élet Számít akció? Mivel ma már minden fehér embert rasszistának kiáltanak ki egyesek, eljutunk a farkas és a bárány ezópusi meséjéhez. Újabban ezt a van rajta sapka, nincs rajta sapka formában adják elő. Meg tudunk-e maradni épeszűnek? Számomra ez a következő évek kulcskérdése.

A magam részéről megpróbálom. Velem tartasz?
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212