Magyar Krónika
A postdemokráciától az embergyárig
Magyar Krónika 2020. 10. 05. események Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Az Európai Parlament durván szakított a demokratikus alapelvekkel. Ahol komolyan veszik a népképviseletet, a különféle posztokat, így a bizottsági elnöki megbízásokat is a választók által kijelölt arányban osztják el a frakciók között.
Ezt tükrözte az a javaslat, amelyikben az állatjóléti bizottság elnöki posztját egy szélsőjobbosnak tartott képviselő kapta volna. Nem kedvelem a szélsőjobbot, de ha megválasztották őket, el kell fogadni a létüket, s ezzel a jogaikat. De most, a bizottság megalakulásakor a demokrácia habzó szájú védelmezői mintha kiléptek volna a szerepükből, és egy zöld képviselőt ültettek az elnöki székbe. Közben pedig senkinek nem jutott eszébe azt vetni fel, hogy mi a csudának kell állatjóléti bizottság egyáltalán? Rossz úton jár tehát ez a többre hivatott, de egyre inkább lecsúszóban lévő Európai Parlament.

Mindez semmi ahhoz képest, ami Franciaországot fenyegeti. Az alsóház már döntött az ügyben és rosszul. A józan ész még reménykedhet a szenátusban, de attól tartok, hiába. A "szép új világ" küszöbére érkeztünk.

Franciaországban eddig csak különböző nemű párok vehettek részt a mesterséges megtermékenyítési programban, ha természetes úton nem lehet gyermekük és házasok vagy legalább két éve együtt élnek. A tervezett változásokról a szemlelek.hu adott tájékoztatást. Ezeket Catherine Michaud, a GayLib LGTB-egyesület elnöke történelmi lépésnek mondta. Sylviane Agacinski baloldali filozófus pedig etikai és antropológiai forradalomnak nevezte. Joggal. De nem minden forradalom jó.

Ha a szenátus rábólint, 43 éves korig minden nőnek, tehát a leszbikus pároknak és egyedülálló nőknek is közpénzen válik hozzáférhetővé a mesterséges megtermékenyítés, természetesen anonim – de a gyermek 18 éves kora után felfedhető – spermadonorral. Mit ér a gyermek az olyan apával, akit csak nagykorúságát elérve ismerhet meg? Ha közben az apa meghalt, örökölhet-e utána? Ha elszegényedett, hárul-e szülőtartási kötelezettség az apa nélküli fiatalra? Csak néhány kérdés, hogy lássuk milyen zavaros ez a világ. Lazít a törvény a béranyaság kérdésében is: két nőnemű partner esetében megengedi, hogy az egyik fél mesterségesen megtermékenyített petesejtjét a másik hordja ki. Így egyikük genetikai, másikuk szülőanyának fog minősülni. De ez még semmi. A tervezet megengedi az embriók géntechnikai módosítását, őssejtjeikből ivarsejtek előállítását, sőt, emberi őssejtek állati embriókba való beültetését is. Milyen lények születnek ebből? Ember lesz vagy állat?

Ki törődik azzal, hogy az ENSZ gyermekjogi chartája szerint a gyermekeknek joguk van ahhoz, hogy szüleiket lehetőség szerint ismerjék és velük nevelkedjenek. Eddig a lehetőség szerint kifejezés az apa halálára vagy pl. fogvatartására vonatkozott. Ezentúl elég, ha két nő azt mondja: nekem nem kell férfi, csak gyerek, s nincs lehetőség arra, hogy ismerje biológiai apját.
Orvosi, jogi, erkölcsi érvek sorát felvonultatva tiltakoztak mindez ellen. De a "forradalmárok" nem érvelnek. Minősítenek: az ellenvéleményeket "elavultnak" és "ideologikusnak" minősítve lesöprik az asztalról.
Aldous Huxley szép új világa valaha fantasztikus könyvnek számított. Úgy tűnik valójában riport a műfaja.Ha valaki nem ismerné, letölthető az internetről. https://docplayer.hu/8757222-Aldous-huxley-szep-uj-vilag.html
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212