Magyar Krónika
Lefúrtak 500 méterre és rengeteg aranyat találtak
Magyar Krónika 2020. 07. 29. események 
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Egy vállalat kutatásai során értékes aranylerakódásra bukkant a Fidzsi-szigetekhez tartozó Viti Levu szigeten. A leletet az tetszi különösen izgalmassá, hogy a bejelentés szerint az aranylerakódás valóságos vénahálózatba szerveződve, gyakran szabad szemmel is láthatóan fut végig a mélyben.
Fotó: Michael Nolan
Fidzsi-szk. Viti levu

A Lion One nevű vállalat emberei 583 méteres mélységben olyan aranylelőhelyre bukkantak, ahol az érc átlagosan 1 centiméter széles vénákban fut végig a mélyben. Van, ahol az aranyérc csak néhány milliméternyi, van, ahol akár 2 centiméternyi széles "erezetként" húzódik hosszan a kőzetben.

Aranyrögöcskék a furatokon

A vállalat a rendelkezésre álló adatai alapján úgy becsüli, hogy a Tuvatu-projekt nevű lelőhelyenlegalább 294 ezer unciányi (1 uncia ~ kb. 28-31 gramm - a szerk. megj.), elsődlegesen kinyerhető arany található, 8,17 gramm tonnánkénti aranytartalommal számolva. Ez kimagasló érték, ugyanis a legtöbb aranylelőhelyen a tonnánkénti aranykoncentráció nem több, mint néhány gramm.
A cég szerint egyelőre mintákat vesznek a kőzetekből, amelyekben a vénaszerű hálózat mellett, néha szabad szemmel is jól látható aranyrögöcskék helyezkednek el. A Lion One közölte: folytatják a fúrást, egészen a tervezett 1000 méteres mélységig.
A bányaipari vállalat szerint, a sziget igen értékes lelőhelye az aranynak. Számításaik szerint, a térségben, a Navilawa-kaldera alatt (vulkanikus eredetű felszíni képződmény) mintegy 7 kilométeres átmérőjű alkáli aranyrendszer húzódik.

Geológiai térkép
A bejelentés hatására a cég részvényei jelentős emelkedésnek indultak, a vancuveri vállalat piaci kapitalizációja pedig átlépte a 200 millió kanadai dollárt.ma7
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212