Magyar Krónika
Két magyar is szerepel egy amerikai katolikus magazin Év embere toplistáján
Magyar Krónika 2020. 07. 07. események
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Az "Inside the Vatican" (A Vatikánon belül) amerikai katolikus havilap minden év januári számában közzé teszi az Év embere tizes listáját.
A magazin szerkesztői kiválasztanak olyan személyiségeket, akik katolikus szempontból kiemelkedő hatást gyakoroltak tevékenységükkel környezetükre, szerepeltek a hírekben, illetve a világ és a hit fontos kérdéseiben jelentős szerepet vállaltak. 2019 eseményeire visszatekintve az amerikai katolikus havilap két magyart is besorolt toplistájába. A 10 személy között olyanok vannak jelen, akik azért küzdenek, hogy megtalálják azt, ami igaz, ami jó és ami szép" – írja a lap alapítója és főszerkesztője Robert Moynihan a januári számról szóló hírlevelében. "Választásunk nem az életszentség felmutatását célozza, hanem olyan személyekre hívja fel a figyelmet, akik hatást gyakoroltak környezetükre, kiemelkedtek a hírekben, illetve érintettek a világ és a hit szempontjából fontos kérdésekben. Az "Inside the Vatican" magazin 2019-re a meglepetések éveként tekint vissza: a szekularizált Európában egy népszerű vezető a kereszténységre hivatkozik; Lengyelország elvilágiasítási törekvései közepette egy 15 éves fiú a magasba emel egy feszületet a LGBT jogokat követelő felvonuláson Varsóban; Hollywoodban egy híres amerikai hip-hop zene sztár Jézusról énekel koncertjein; a poszt-keresztény Párizsban egy pap életét kockáztatja az Oltáriszentségért. – összegzi a főszerkesztő.

A Jó, az Igaz és a Szép bátor harcosai az élet különböző területeiről
"A toplistán szerepelnek továbbá a Jó, az Igaz és a Szép bátor harcosai az élet különböző területeiről és egy egyszerű pap, aki védelmébe veszi az elhagyott gyermekeket; egy fiatal férj, aki elhivatást érzett a hit védelmére; egy kínai püspök, aki kész szembenézni az üldöztetéssel hitéért; egy afrikai érsek, aki zarándokok lelkipásztori ellátásának szenteli magát és három ír női aktivista, akik az abortusz párti erők ellen küzdenek. Mindannyian tanúságot tesznek az Úr kegyelméről, amely működik a mindennapi emberek életében és vallják, mint mi is: Ezt a kincset cserépedényben őrizzük, hogy az erő túláradó nagyságát ne magunknak, hanem Istennek tulajdonítsuk" (Kor 4,7) – fogalmaz a lap főszerkesztője a 10 Év emberéről.

Az Év embere cím nyertesei

A toplista élén a moszkvai Svetlana Kasyan áll. Az orosz operaénekes sztár a hit és a család értékének hangja világszerte. Ferenc pápa a Szent Szilveszter rend nagykeresztje kitüntetésben részesítette. "Azt kérte, hogy használjam a hangomat Isten dicsőségére" – mondta az operaénekes a pápával való találkozása után.

A második helyet Jean-Marc Fourier atya kapta, aki áprilisban a Notre Dame székesegyház lángba borulásakor életét kockáztatva a tűzoltókkal együtt berohant a lángok közé, hogy megmentse Krisztus töviskoronáját és az Oltáriszentséget.

A harmadik helyet az osztrák Alexander Tschugguel nyerte el. Az Amazonasról tartott szinódus idején Rómában tartózkodott. Az őslakos kultúra pogány bálványainak templomi kiállítása kétségeket ébresztett a fiatalemberben. Ausztriába való vissztérése után ismét Rómába utazott és fizikailag eltávolította a Pachamama szobrokat a katolikus templomból, mondván, hogy nem odavalóak.

A negyedik helyen Jacob Brayła 15 éves lengyel fiatal áll, aki országa első és legnagyobb LGBT jogokat követelő felvonulásán augusztusban az útszélen ülve latinul imádkozta az Üdvözlégy Máriát és a magasba emelt egy feszületet. Mélységesen felháborította ugyanis a Czestochowai Fekete Madonna-ikont megszentségtelenítő transzparens a homoszexualitást népszerűsítő felvonuláson, ami cselekvésre késztette.

Ötödik helyen találjuk Böjte Csaba atyát, aki évtizedek óta fogad be és nevel fel gyermekeket az utcáról. "Egy magyar ferences, aki elhagyott gyermekeket segít" – így jellemzi a szerzetest a tevékenységéről szóló hosszú méltatás. "Nemcsak élelmet és szállást biztosít nekik, hanem bekapcsolja őket egy közösségbe is."

A hatodik helyet Kanye West foglalja el. A szórakoztatóipar ikonikus sztárja azzal döbbentette meg Hollywoodot, hogy örmény ortodox rítusban kereszteltette meg gyermekeit. Az amerikai rapper, énekes, divattervező és zeneproducer, Kim Kardashian férje keresztény hitre tért és legújabb albumát "Jézus a Király" címmel megtérésének szentelve adta ki. Élete mélyebb értelmének hosszú kutatása után talált rá a kereszténységre. "Most, hogy Krisztus szolgálatában állok az a feladatom, hogy az Evangéliumot hirdessem és megismertessem az emberekkel, mit tett Jézus értem" – nyilatkozta egy interjúban a világhírű énekes.

A hetedik helyen Orbán Viktor miniszterelnök áll. A magyarázat szerint a magyar politikus ellentmondásosságot váltott ki, mert határozottan kiáll Magyarország identitásának megtartása mellett, mint keresztény nemzet. "A magyarok a világ lakosságának 0,2%-át alkotják. Van-e értelme, hogy egy ilyen méretű nemzet állást foglaljon és kiálljon egy ügyért? Igen" – idézi a miniszterelnököt az amerikai lap, majd hosszasan bemutatja tevékenységét a keresztény értékek és identitás védelmében elmondott beszédeiből idézve.

A nyolcadik helyet az ír Katie Ascough, Niamh Ui Bhriain és Cora Sherlock érdemelte ki. Az írországi életvédő erőfeszítések vereségét követően sem adják fel küzdelmüket: "A harcot talán elvesztettük, de ügyünket sosem lehet legyőzni". A három ír aktivista nő kiáll az életért a mély katolikus gyökerekkel rendelkező szigetországban, minden ellenállás és negatív következmény ellenére. Katie-t pl. elmozdították a hallgató önkormányzat éléről az egyetemen, miután fényderült abortusz ellenes meggyőződéséről. Niamh az ír életvédő mozgalom egyik kiemelkedő vezetője Corával együtt, aki katolikus író, újságíró. Határozottan kiáll a még meg nem született élet védelmében, már az ENSZ-ben is felszólalt az ügyben.

A kilencedik helyen Vincent Guo Xijin püspök áll. A Szentszék 2018-ban aláírt egy egyezményt a kínai kommunista kormánnyal, amelynek értelmében a korábban érvénytelenül, a kormány által kinevezett püspökök kiközösítését eltörölték. Guo püspök önként lemondott tisztéről és helyére kinevezték a mindig is kormányhű Zhan püspököt, akinek segédpüskévé tették Guo püspököt. A kínai földalatti egyházhoz tartozó püspök, aki mindig is hű maradt a Szentszékhez, a kínai kommunista hatóságok részéről folyamatos nyomásgyakorlás, fenyegetés és bebörtönzés veszélye között él. Egy idő után elmenekült a kommunista hatóságok által kinevezett Zhan püspök székhelyéről és jelenleg ismeretlen helyen rejtőzködik.

A tizedik helyen Emery Kabongo Kanundowi érseket találjuk a Kongói Demokratikus Köztársaságból. 1982-től Szent II. János Pál pápa személyi titkára volt, jelenleg a Szent Péter bazilika kanonoka, aki készségesen mindig rendelkezésére áll a zarándokok lelkipásztori ellátására, fogadja és körbevezeti őket a templomban. Első útja mindig Szent Péter sírjához vezet velük.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212