Magyar Krónika
6 dolog, ami tilos lefekvés előtt!
Magyar Krónika 2020. 05. 19. események Elek Dóra
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A jó alvás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és túlsúly kialakulását, éppen ezért érdemes megfelelő mennyiségű minőségi pihenést biztosítani a szervezetednek. Mi pedig megmutatjuk, mi miatt nem tudsz rendesen pihenni.
Alvás. Szükségünk van rá, de nem mindegy, mennyire és milyen minőségűre. A legtöbb ember az alvás hatékonyságát csupán az eltöltött idővel azonosítja, de a Californiai Egyetem kutatói rájöttek, hogy 6 és fél óra ugyanolyan hatékonyan feltölt, mint 8-9 óra, csupán nem mindenki tudja 100%-osan értékesíteni az alvással töltött időt.

1. Fények
Fél órával lefekvés előtt próbálj meg nem villódzó fényes dolgokat nézni. Ebbe a kategóriába tartozik a számítógéped, a tv, a telefonod, tableted is. Miért? Nos, az ilyen fényes kütyük már 5 perc alatt elnyomják a melatonin szinted 50%-át. Egy kis segítség: a melatonin, vagyis alvási hormon miatt érzed magad álmosnak. Ha ilyen fények vesznek körül, kisebb eséllyel fogod magad fáradtnak érezni.

2. Zajok
Nem meglepő, az ijesztő, hangos zajok miatt nehezebben tudsz elaludni este. De a tv-ben nézett erőszakos képsorok szintén megnehezítik, hogy álomra hajtsd a fejed.

3. Edzés
Érdemes az edzésed a tervezett lefekvés előtt legalább 2 órával befejezni. Természetesen ez nem érvényes a jógára, relaxációra. A rendszeres testmozgás egyébként elősegíti az éjszakai pihenést, de ha túl közel van egy pörgős futás, spinning vagy egyéb edzés a lefekvéshez, akkor csak megnehezíti a dolgod.

4. Koffein
Talán természetes, de próbáld mellőzni a koffeint délután 2 után vagy legalább 8 órával a tervezett fekvési időpont előtt. Ez után lehetetlen, hogy a koffein fokozza a kognitív képességeidet az alvási ciklusod megzavarása nélkül. A kutatók azt vették észre, hogy a lefekvés előtt 6 órával bevitt koffein is jelentősen befolyásolja az alvás minőségét és mennyiségét. Persze nem feltétlenül igaz ez mindenkire, a legjobb, ha megfigyeled, rád hogyan és mikor hat a koffein.

5. Megvárni, míg átesel a holtponton
Egy átlagos ritmust élő ember 22:45 és 23:00 között éri el a fáradtsági szintje tetőpontját. Ha ekkor nem mész el aludni, a szervezet kap egy kortizol löketet, ami miatt nem fogsz tudni elaludni egészen hajnali 2-ig. Mennyi az elegendő alvás? Friss kutatások szerint a napi 9 vagy több óránál többet alvás ugyanolyan káros a szervezetre, mint az 5 vagy kevesebb óra naponta.
A kutatók szerint a kognitív képességek napi 7 óra alvásnál a legélesebbek.

6. Stressz
Az álmatlanság leggyakoribb oka, a legtöbb ember nem tud elvonatkoztatni az őt ért stressztől és nem tudja kitisztítani az elméjét. Hogy megnyugtasd magad, próbálj mélyeket lélegezni, meditálni vagy jógázni. Ezek segíteni fognak ellazulni és álomba merülni.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212